![– Ju längre det här kriget pågår, [desto] bättre är det för honom, säger Magnus Norell om Hamasledaren Yahya Sinwar. Foto: Adel Hana/Johan Nilsson/AP/TT](https://cdn.bulletin.nu/articles/6f946537-bace-4ce3-8419-7e23eefa852f/preview.jpg?t=1723130733000&d=1152x648)
Efter Ismail Haniyehs död är det nu Yahya Sinwar som tagit över rodret som Hamas högste ledare. Det är en man som enbart är intresserad av en fortsättning på kriget, menar terrorforskaren Magnus Norell. – Ju fler palestinier som dör, [desto] bättre är det för Hamas. Så resonerar han, säger Norell till Bulletin.
På tisdagen meddelade Hamas att Yahya Sinwar utnämns till högste politiske ledare för den palestinska terrorgruppen. Detta efter att företrädaren Ismail Haniyeh dött i Teheran, i vad som befaras ha varit en israelisk attack.
Sinwar pekas ut som en av hjärnorna bakom terrormassakern den 7 oktober. Till skillnad från sin föregångare Haniyeh, som under sina sista år levde i Qatar, har han stannat i Gaza. Israeliska företrädare tror att han befinner sig i tunnlarna under Khan Younis eller Rafah – möjligen omgiven av gisslantagna, rapporterar Times of Israel.
Utnämningen av Sinwar är enligt terrorforskaren Magnus Norell intressant av flera skäl.
– Enligt Hamas egna regler borde han inte ens ha kunnat komma i fråga som ny politisk ledare, eftersom reglerna säger att en sådan person inte kan sitta i Gaza, säger han till Bulletin.

Intern maktkamp
Norell säger att det har pågått en intern maktkamp inom Hamas i flera år mellan Sinwar och Khaled Mashal, som var ordförande för Hamas politbyrå innan Haniyeh tog över rodret.
– Jag tror att de flesta bedömare trodde att Khaled Mashal skulle bli ny politisk ordförande. Och det fanns de i Hamas externa ledarskap, som sitter i Doha i Qatar, som lobbbade för det.
Enligt Norell är Sinwar en mycket mer hårdför person som dessutom står Iran närmare än både Mashal och Haniyeh.
– Så det bådar inte gott för möjligheterna att få slut på striderna och möjligheten att få en uppgörelse när det gäller gisslan.
Haft sista ordet
Terrorforskaren påpekar att det i slutändan hela tiden har varit Sinwar som haft sista ordet vad gäller gisslan, som togs till fånga den 7 oktober. Förhandlingarna som har pågått med Israel om en uppgörelse har dock varit med Hamas externa ledarskap.
– Oavsett vad de kommer fram till så är det Sinwar, som sitter på makten i Gaza, som har det sista ordet. Och han är inte intresserad av någon fredlig uppgörelse. Ju längre det här kriget pågår, [desto] bättre är det för honom.
– Ju fler palestenier som dör, [desto] bättre är det för Hamas. Så resonerar han. Därför det ökar pressen på Israel. Det är väldigt cyniskt, men det borde inte vara någon överraskning.
Målet hos hela Hamas är att utplåna staten Israel. Samtidigt skiljer sig Sinwars synsätt något från Khaled Mashals och Ismail Haniyehs.
– Skillnaden är att Sinwar har drivit en militär, hårdför och kompromissovillig linje under hela sitt liv. Det har inte Haniyeh och definitivt inte Mashal gjort, även om de kan vara ense om slutmålet, säger Magnus Norell.
Läs även: ”Vi kommer se bilder på Haniya i demonstrationer i Sverige”
Stöd oss genom att bli prenumerant.