Stockholms hantverkare flyr innerstaden och satsar i stället på att hitta jobben i förorterna, skriver Mitt i. Den stora anledningen är att det råder ett parkeringskaos i de inre delarna av staden.
– Villajobben räcker och blir över, säger Daniel Israeli till Mitt i.
Parkeringskaoset som råder i Stockholms innerstad medför att det blir svårare att få tag på hantverkare som jobbar centralt. Det kan ta timmar bara att hitta en parkeringsplats, något som lokaltidningen Mitt i var först med att rapportera.
I stället för att åka gemensamt får de anställda åka kommunalt till arbetsplatsen, och arbetsledarna åker ut med materialet som ska användas vid just det tillfället. Att leta parkering skulle göra att kunderna skulle få betala högre pris på arbetena.
– Vi säger till våra anställda att ta tunnelbanan, sedan kör jag och min kollega ut materialet och verktygen till dem, säger Daniel Israeli till Mitt i.
Tar jobben i förorten först
Just problemet med att hitta parkeringsplatser gör att firmorna hellre jobbar i förorten och där finns det att göra.
– Villajobben räcker och blir över, säger Israeli.
Bära och spana
En glasmästare vittnar om stressen att komma ut med glasrutor till kunder, det är tunga lyft från felparkerade bilar till kunden. Samtidigt måste de spana efter parkeringsvakter.
Daniel Israeli står utanför sin dubbelparkerade firmabil på en tvärgata i Vasastaden. Klockan har just passerat åtta på morgonen. Han har varit uppe och kollat till ett jobb som hans anställda gör i ett av husen här, och valde därför att våga felparkera.
– Jag lämnade bakdörrarna öppna så det syns att jag är på gång, men då kan man å andra sidan bli av med verktyg, men det gick bra, säger han.
Håller koll på parkeringsvakter
En glasmästare berättar att de måste felparkera för att kunna ställa sig framför de fastigheter de ska få upp de tunga glasprodukterna till.
Samtidigt som de kånkar glas måste de också hålla koll på parkeringsvakter. På en månad går många timmar åt till att leta parkering, berättar han.
Nyttoparkering
Stockholms stad erbjuder hantverkarna så kallade nyttoparkeringstillstånd. Det finns två olika varianter av tillståndet, ett som gäller dagtid och det kostar 17 000 kronor per år och ett som gäller dygnet runt – det kostar 22 000 kronor per år.
Nu går det inte att stå en hel dag med nyttoparkeringstillstånden, de gäller i två timmar. För en snickare som kommer med många produkter och byggmaterial kan det ta två timmar bara att lasta ur bilen. Sen ska det letas parkeringsplatser för det.
Läs även: Handelskammaren: ”Strukturella problem på Stockholms arbetsmarknad”