Facebook noscript imageNu öppnar förtidsröstningen för utlandssvenskar – kan vara krångligt
Politik
Nu öppnar förtidsröstningen för utlandssvenskar – kan vara krångligt
Rösträkning av utlandsröster under valet 2018. Foto: Anders Wiklund/TT
Rösträkning av utlandsröster under valet 2018. Foto: Anders Wiklund/TT

Med 45 dagar kvar till valdagen öppnades under torsdagen möjligheten att kunna förtidsrösta för svenskar som bor i utlandet. Valdeltagandet är historiskt lågt bland utlandssvenskar, något som har sin förklaring i att det kan vara krångligt att rösta.
– Det kan också vara långt till närmaste ambassad eller konsulat, säger Cecilia Borglin vid Svenskar i utlandet till TT.

Idag torsdag är det första dagen svenskar får rösta i 2022 års val till riksdagen. Det är svenskar boende utomlands som får förtidsrösta via brev. Vid 2018 års val röstade 40 procent av utlandssvenskarna, något som har sina förklaringar.

Dels känner sig svenskarna som bor utomlands distanserade av den politik som förs i Sverige och att de frågor som de känner är viktigast sällan kommer upp i valrörelsen.

– Ibland kan vissa som har bott utomlands uppleva att Sverige inte är så intresserat av dem. Men det här är ett gyllene tillfälle för de högsta styrande i Sverige att visa att svensk politik och Sverige är och borde vara viktigt även för utlandssvenskarna, säger Cecilia Borglin, generalsekreterare i Svenskar i utlandet till TT.

Krångligt

Det kan också vara krångligt att rösta från utlandet, postgången kan vara långsam, det kan innebära långa resor för den som vill rösta till riksdagen. Något som också är en orsak till det låga valdeltagandet.

– Dels är det praktikaliteter. I vissa länder kan postgången vara väldigt dålig. Men det kan också vara långt till närmaste ambassad eller konsulat dit man måste ta sig för att förtidsrösta, säger hon.

Något som krånglar till det ännu mer är att om man är född utomlands med svenskt medborgarskap får man samordningsnummer i stället för personnummer.

Måste anmäla sig

För att få rösta i det svenska valet krävs att man anmäler sig till röstlängden, den anmälan behöver förnyas vart tionde år och ska vara levererad till Skatteverket senast 12 augusti.

Den 18 augusti öppnar möjligheten att rösta på ambassader och konsulat.

Hittills har Valmyndigheten skickat ut 175 000 röstkort till svenska medborgare runt om i världen, enligt Sveriges Radio. En av de utlandssvenskar som kommer att rösta i valet är Daniel Molin, som bor på Gran Canaria.

– Jag tycker det är jätteviktigt att påverka vad som händer, ifall jag flyttar tillbaka till exempel, säger Daniel Molin, som bor på Gran Canaria, till P4 Dalarna.

Läs även: Valet 2022: Gör Bulletins valkompass – Valbarometern 2022

Tomas Hedlund