Facebook noscript imageNu rasar politiker – har tidigare röstat ner lagförslag som hade stoppat Damir Al-Alis skadestånd
Politik
Nu rasar politiker – har tidigare röstat ner lagförslag som hade stoppat Damir Al-Alis skadestånd
Ulf Kristersson, partiledare för Moderaterna, har i ett inlägg på Facebook med skärpa kommenterat skadeståndet till våldtäktsmannen Damir Al-Ali. Foto: Stina Stjernkvist/Johan Nilsson/TT/Polisen
Ulf Kristersson, partiledare för Moderaterna, har i ett inlägg på Facebook med skärpa kommenterat skadeståndet till våldtäktsmannen Damir Al-Ali. Foto: Stina Stjernkvist/Johan Nilsson/TT/Polisen

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har gått ut på Facebook och rasat mot att dubble våldtäktsmannen Damir Al-Ali fått 840 000 kronor i skadestånd för att han suttit i fängelse. Även Centerpartiet och Kristdemokraterna har gjort skarpa uttalanden. Men tidigare riksdagsmotioner som hade förhindrat skadeståndet har partierna röstat ner.

Detta gör mig riktigt, riktigt arg, skriver Ulf Kristersson på Facebook och kallar det för ”fullständigt absurt” att dubble våldtäktsmannen Damir Al-Ali får ett skadestånd på 840 000 kronor.

Al-Ali får pengarna för att han fått sin ålder nedskriven till 16 år vid tidpunkten för våldtäkterna och därmed fått rätt till ersättning för att han felaktigt suttit i fängelse på grund av låg ålder.

”Så här kan det orimligen tillåtas gå till”, fortsätter Kristersson.

”Det är så fullständigt absurt, och så respektlöst mot mannens offer. Inte minst visar det hur otroligt mycket en ny regering måste göra för att få på plats en lagstiftning som systematiskt bestraffar grova brott och lika systematiskt tar brottsoffrets parti”, skriver Ulf Kristersson som också skriver:

”Men en sak är alldeles klar: En borgerlig regering som jag leder kommer slopa mängdrabatterna och ungdomsrabatter för alla över 18 år och skärpa straffen även för dem under 18 år som begår grova brott. Och den som fått ett utvisningsbeslut kommer att tvingas lämna landet.”

Damir Al-Ali får 840 000 kronor i skadestånd
Damir Al-Ali får 840 000 kronor i skadestånd.
Foto: Polisen

Motioner hade satt stopp

Men Ulf Kristersson och Moderaterna har tidigare röstat ner riksdagsmotioner som skulle förhindrat Damir Al-Ali från att ha fått skadeståndet på 840 000 kronor.

I en motion från 2014, 2014/15:2524, föreslår tre sverigedemokratiska riksdagsledamöter, tidigare riksdagsledamoten Kent Ekeroth, rättspolitiske talespersonen Adam Marttinen och partisekreteraren Richard Jomshof att unga ska kunna dömas till fängelse vid grova brott.

Det som Kristersson nu alltså säger sig vilja genomföra.

I motionen skrev man:

Att begå hänsynslösa, utdragna och sadistiska brott kan inte längre ursäktas med personens ålder. Är någon kapabel att begå fruktansvärda brott såsom ovan beskrivna då är personen även kapabel att ta konsekvenserna av sitt handlande. För att komma tillrätta med detta uppenbart omoraliska system föreslår vi att följande förändringar görs.

Att det vid grova vålds- eller sexualbrott, speciellt de av hänsynslös karaktär, utfört av personer under 18 år men över 15 år ska prövas om gärningsmannen ska dömas som vuxen. Döms gärningsmannen som vuxen ska straffskalan tillämpas fullt ut utan straffrabatt.

Hade Damir Al-Ali dömts som vuxen hade han dömts till åtta år enligt Malmö tingsrätt som i sin dom specifikt skriver att våldtäkterna innebar ett ”hänsynslöst utnyttjande” av de två kvinnorna.

Al-Ali hade då inte haft rätt till något skadestånd alls.

Motionen röstades ner i februari 2015 av samtliga övriga partier – inklusive Ulf Kristerssons Moderaterna. 2015 var Anna Kinberg Batra partiledare för Moderaterna.

Även Annie Lööfs Centerpartiet röstade nej till Sverigedemokraternas motion. Lööf är i sitt Facebookinlägg inte lika tuff i retoriken som Kristersson. Hon framhåller att personer som blivit felaktigt frihetsberövade ska kunna få ersättning. Men hon skriver också:

”Förtroendet för rättsväsendet skadas när vi gång på gång ser att personer som döms för väldigt grova våldsbrott kan försättas på fri fot direkt efter eller en kort tid efter att de dömts i en rättegång, och dessutom motta högre skadeståndsbelopp än de belopp som betalas ut till deras brottsoffer”, skriver Lööf, som kallar det ”direkt stötande”.

”[Det] visar på att det finns uppenbara brister i systemet som vi politiker kan och måste göra något åt”, skriver hon.

Kristdemokraterna – som 2015 med Göran Hägglund som partiledare, också röstade nej till SD:s motion – har på sitt officiella Facebookkonto kommenterat Damir Al-Alis skadestånd.

”Frågan vi ställer oss är. Vad är en kvinnas liv värt egentligen? Skadestånd för våldtäkt kommer inte ens i närheten av samma belopp gärningsmannen nu får”, skriver partiet.

Man fortsätter lite längre ner:

”I en ny regering kommer Kristdemokraterna verka för att straffen för våldtäkt skärps. Ungdomsrabatten reduceras och skadestånd för offren höjs.”

KD avslutar:

”Allt tal om feminism, jämställdhet och människovärde är vatten värt när utfallet blir så här. Vi kan bättre. Det är henne vi ska skydda. Inte förövaren. Den här mannen borde inte vistas i Sverige”, skriver man.

Bulletin söker Moderaterna.

Läs även: Våldtog kvinna i nära 17 timmar – får tre gånger större skadestånd än sina offer: 840 000 kronor

Läs även: Skogkär: Ett rättssystem som tänker mer på brottslingen än på brottsoffret

Pelle Zackrisson