Facebook noscript imageNy expert hos regeringen – advokat med vänsterradikal bakgrund
Nyheter
Ny expert hos regeringen – advokat med vänsterradikal bakgrund
Advokat Mikael Westerlund. Foto: Instagram/Johan Nilsson/TT
Advokat Mikael Westerlund. Foto: Instagram/Johan Nilsson/TT

Advokaten Mikael Westerlund, med en bakgrund som ordförande för den kommunistiska studentorganisationen Vänsterstudenter och medlem i förbundsstyrelsen för Ung Vänster, utses till en av regeringens experter i en utredning om skärpta regler för unga lagöverträdare, rapporterar Nyheter Idag.

I juli beslutade regeringen att en särskild utredare ges i uppdrag att överväga och föreslå ändringar av den straffrättsliga särbehandlingen av unga lagöverträdare.

Överåklagare Gunnel Lindberg utsågs till utredare, numera ordförande för säkerhets- och integritetsskyddsnämnden. Till sin hjälp kommer hon att ha en stab på en sekreterare, två sakkunniga och nio experter.

Bland utredningens experter sticker framförallt en person ut – advokaten Mikael Westerlund. Han jobbar på advokatfirman De Basso där han även är delägare.

Enligt tidningen har Westerlund en politisk bakgrund inom den radikala vänstern och under åren 2009 och 2010 var han ordförande för Vänsterstudenter, en kommunistisk studentorganisation som beskrev sig själva som ”revolutionär”, rapporterar Nyheter Idag.

Bland utredningens övriga experter märks även Carin Göthblad, tidigare bland annat länspolismästare för Polismyndigheten i Stockholms län och regionpolischef för Polisregion Mitt, numera polismästare vid Nationella Operativa avdelningen, NOA.

Debatt om IS-återvändare

Westerlund gjorde 2019 ett framträdande i SVT:s ”Opinion live” där han debatterade IS-återvändare mot dåvarande riksdagsledamot Hanif Bali (M).

I debatten påpekade Westerlund att det finns flera osäkerhetsmoment när det gäller bedömningar av IS-terrorister för svenska domstolar, bland annat hur man ska betrakta IS.

– Är det en frihetsorganisation eller en terrororganisation?, funderade Westerlund.

Utredaren om polisens önskelista

Gunnel Lindberg, som utsetts till särskild utredare, har tidigare kommenterat frågan om hemliga tvångsmedel till media.

– Jag blir lite rädd när jag hör politiker säga att polisen ska få alla de verktyg som står på deras önskelista. Det är inte ett bra argument för lagstiftning som har stor betydelse för enskilda, sade Lindberg och fortsatte:

– Jag har stor respekt för polisens behov av nya och effektiva metoder men det är politikernas uppgift att dra upp tydliga gränser.

– När det gäller hemliga tvångsmedel är jag beredd att försvara ett eftertänksamt synsätt eftersom konsekvenserna kan bli väldigt stora för både enskilda och samhället om det blir fel.

Läs även: Bulletins källa: Utvisningarna till Irak beror på påtryckningar från EU

Isabelle Eriksson

Reporter.
Tips mottages gärna!
isabelle.eriksson@bulletin.nu