Den 19 januari dömdes två iranska bröder till fängelse för grovt spioneri för att ha spionerat mot Sverige för Rysslands räkning i tio års tid. Nu vill Säpo att reglerna kring vilka som anställs på säkerhetskänsliga verksamheter skärps. Bland annat vill Säpo att personer med utländsk bakgrund, dubbelt medborgarskap eller familjeband i utlandet ska prövas noggrannare för känsliga befattningar.
Nu kan omständigheter som dubbelt medborgarskap, täta familjeband till hemlandet och utländsk bakgrund utgöra en försvårande omständighet vid ansökan till olika säkerhetskänsliga verksamheter, skriver Polistidningen. Säpo har nämligen lagt fram ett förslag som ska gå på remiss och som innebär att reglerna kring vilka som anställs på känsliga befattningar kan komma att skärpas.
Säpo vill att personer som söker arbeten som innebär en säkerhetsklassning kontrolleras noggrannare. I nuläget anser Säpo att myndigheterna tar för lätt på den uppgiften. Därför har man gjort en hemställan till regeringen om skärpta regler i säkerhetsskyddsförordningen. Det handlar särskilt om personer som kommer från länder som i dagsläget bedriver omfattande spionverksamhet mot Sverige.
I Säpos rapport från 2021 nämns Ryssland, Kina och Iran som de länder som utgör de största hoten mot Sverige. Där framgår att dessa länder agerar offensivt för att främja sina intressen, skapa intressesfärer och påtvinga andra stater att agera i enlighet med deras vilja.
”Framstå som diskriminerande”
Om Säpos förslag blir verklighet kommer personer från denna grupp att få det svårare att anställas på olika säkerhetsklassade befattningar. En faktor som Säpo bedömer som kritisk är om personen har dubbelt medborgarskap. Enligt Säpo finns det nämligen länder som utövar påtryckning på sina utvandrade medborgare att samarbeta med hemlandets säkerhets- och underrättelsetjänster.
Ett annat tillvägagångssätt är att länderna kan sätta press på invandrare till Sverige genom att hota med repressalier mot familjemedlemmar i ursprungslandet, något Bulletin rapporterat om tidigare.
I nuläget upplever Säpo att arbetsgivare drar sig för att lyfta frågor om utländsk bakgrund då det kan framstå som diskriminerande. En ytterligare faktor är bristfällig bakgrundskontroll för personer med utländsk anknytning. Myndigheterna godkänner ofta ansökningar trots otillräckligt bakgrundsunderlag.
Flera myndigheter har ställt sig positiva till Säpos förslag som gått ut på remiss, men poängterar samtidigt att de föreslagna reglerna är otydliga. Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) anser att arbetsgivarna måste få bättre verktyg så att inte kompetenta sökanden sållas bort i onödan. Diskrimineringsombudsmannen (DO) har även vidhållit att otydliga regler kan leda till att urvalet sker på osakliga grunder.
Fackförbund kritiska
Flera fackförbund riktar dock kritik mot förslaget. TCO och Offentliganställdas förhandlingsråd, OFR, är några av motståndarna. De menar att de föreslagna reglerna ”i större utsträckning än tidigare skapar en osäkerhet för den som redan har godkänts i en säkerhetsprövning, beroende på om det land man har anknytning till ändrar sin relation till Sverige och hur den relationen bedöms”.
De skriver vidare att anställda som tjänstgjort en längre tid riskerar att bli av med sin anställning på grunder som ligger helt utanför den egna kontrollen.
I nuläget bereds Säpos hemställan inom Regeringskansliet. Inget beslut är fattat ännu.