Den nybildade stiftelsen ISK säger sig vilja bryta en vänsterdominans som de anser finns inom kultur, media och akademin genom att erbjuda företag, kulturutövare eller samhällsaktörer bidrag utan att behöva skriva under på värdegrundskoncept som de menar stipuleras av ett vänsteretablissemang. Bulletin har talat med initiativtagaren Andreas E. Palmlöv.
– Högerpolitiken har sedan lång tid tillbaka kapitulerat i fighten om kulturen, medan sossarna har fattat det där. Det är därför de dominerar, inte bara inom kulturen, utan även inom många andra områden som akademin och föreningslivet.
Det säger Andreas E. Palmlöv som har dragit i gång Insamlingsstiftelsen för svensk konservativism, ISK. En stiftelse med målet att understödja den konservativa rörelsen i Sverige med bland annat politiskt riskkapital.
Eller för att använda Andreas E. Palmlövs egna ord – rädda Sverige.
Är Sverige riktigt illa ute?
– Jag tror att Sverige är riktigt illa ute. Människor i vår generation skrattar inte när man ställer den frågan. Betänk till exempel att vi är den första generationen som växte upp i totalt segregerade gymnasieskolor, säger Andreas E. Palmlöv.
Med på mötet är även Julian Kroon, ordförande för Konservativa förbundet, ett politiskt ungdomsförbund som bara på något år har ökat sitt medlemsantal markant. Förbundet är ett exempel på ett initiativ som stiftelsen är med och finansierar. Konservativa förbundet har också fått plats i ISK:s lokaler vid Slussen.
Växande konservativ rörelse
– Att få tillgång till de här lokalerna var en gamechanger för oss. Innan hade vi våra styrelsemöten på Espresso House, nu kan vi vara här, säger Julian Kroon.
Medlemsantalet exploderade när föreningen började arrangera talarkvällar. Som exempel nämner de när moderate riksdagsledamoten Hanif Bali hade talarkväll på Fridhemsplan dit 200 personer kom.
– Det finns en växande energi vad gäller de konservativa frågorna hos ungdomar som inte funnits tidigare, säger Julian Kroon.
Båda har gått på Norra Real i Stockholm, en skola som de menar präglas av en segregation i så måtto att den består av överväldigande majoritet välbeställda etniska svenskar. De jämför med skolor i utanförskapsområden – de uttrycker det som att dessa skolor präglas av en känsla av utanförskap. Ett utanförskap bland vissa grupper baserat på ursprung eller etnicitet som nu tar sig uttryck i majoriteten av skolorna i Sverige. De menar att detta ännu inte har kommit till fullt uttryck i politiken men som kommer att göra det inom en snar framtid.
– Det partipolitiska intresset ligger på en all time low just nu. Men samtidigt är intresset extremt stort för politiska enfrågerörelser i stället, som Black Lives Matter, Greta Thunberg-rörelsen, Bensinupproret, med mera, säger Julian Kroon.
”Vår kultur är hotad”
Stiftelsen beskriver sig som partipolitiskt obunden men är nära knuten till tankesmedjan Oikos, som i sin tur har nära band till, och är delfinansierad av, Sverigedemokraterna. I styrelsen sitter även Arvid Hallén och Mattias Karlsson från Oikos. Bulletin vill veta mer om varför de anser att Sverige är under hot och vad de vill göra åt det.
– Vårt land, vår kultur och identitet är hotad. Allt står under hot från vänstern som är totalt självförnekande, säger Andreas E. Palmlöv.
Han menar att Socialdemokraterna har varit mycket framgångsrika under många år med att bygga institutioner utanför partipolitiken.
– Vi ser effekterna av det i populärkulturen i dag. De som producerar kultur i dag är de som får pengar av staten och för att göra det måste man leva upp till statens, det vill säga Socialdemokraternas, villkor, säger Andreas E. Palmlöv.
Stiftelsen ska också fungera som en så kallad inkubator, med syfte att främja och underlätta för nystartade konservativa företag.
– Vi vill i förlängningen kunna stötta med olika typer av resurser, så som finansiering, nätverk och marknadsföring. Delägarskap i nya inkubatorsföretag är också något vi kollar på.
Finns det några företag i inkubatorverksamheten redan?
– Vi har ett antal prospekts där vi vill bli investerare.
Vill du gå in på vad det är för något?
– Inte än, men det kommer. Men det handlar om kulturfrämjande verksamhet. Vi tror att kultur är viktigare än politik och är extra angelägna om att stärka projekt som kan stärka den svenska kulturen, säger Andreas E. Palmlöv.
Kan du ge exempel på hur vår kultur är på fallrepet?
– Låt oss ta den nya woke-ism (att skylta med medvetenhet om frågor som rör jämlikhet mellan raser, mellan kön, social rättvisa, med mera, red. anm.) som nu börjar genomsyra, inte bara de offentliga och politiska institutionerna, utan även näringslivet. Som när flygbolaget SAS i en reklamfilm gick ut och hävdade att det inte finns någon skandinavisk kultur.
Och hur kommer ni att fördela bidragen utifrån denna princip?
– Människor som i dag blir deplattformerade (att förneka någon tillträde att framföra sina budskap i till exempel media) på orättvisa grunder kan genom oss få möjlighet att få bidrag om vi finner att verksamheten främjar den konservativa rörelsen, säger Andreas E. Palmlöv.
Hur ska detta förverkligas? Hur får ni pengar?
– Stiftelsen finansieras främst genom gåvor och bidrag från privatpersoner eller företag som vill se en förändring i samhället. För bara fem år sedan hade man blivit förvånad över vilka etablerade människor som väljer att backa denna typ av projekt.
Så det handlar om donationer från välbeställda människor som vill se en förändring i samhället?
– Vi har ett nätverk av ett antal personer, bland annat tunga näringslivspersoner. Stockholm är inte jättestort, det finns en typ av societet där många vill se en förändring. Jag har hört att Sverigedemokraternas starkaste valdistrikt nuförtiden är Strandvägen. Man tror att de här människorna skulle vara moderater, men folk som håller på med business och har varit framgångsrika är ju inte dumma. De fattar ju vart samhället är på väg.
Kan du nämna några av donatorena?
– Entreprenören Fredrik von Essen är en av dem. Han äger även Skokloster där Oikos planerar att ha sin ledarskapskonferens ”Skoklosterakademin” senare i år. Den var planerad redan förra året, men blev inställd på grund av pandemin.
Hur mycket pengar har ni i nuläget?
– Haha, det kan vi inte nämna. Vi är i ett uppstartsläge just nu och har goda förhoppningar om framtiden, säger Andreas E. Palmlöv.
TEXT: Henrik Sjögren