8 av 10 unga flickor har psykiska problem. Andelen pojkar med samma problematik är något lägre, drygt 46 procent. Det visar en ny rapport från Folkhälsomyndigheten.
– Det är ingen som vet varför utvecklingen ser ut som den gör, men en orsak verkar vara att skolan fungerar sämre, säger psykologen Siri Helle.
Folkhälsomyndighetens årliga undersökning ”Skolbarns hälsovanor” som genomförts sedan 1980-talet visar att ungdomars hälsa gradvis försämrats.
Årets rapport visar att ohälsan bland ungdomar är den högsta någonsin. Bland de 13-åriga flickorna uppger 68 procent att de lider av psykisk ohälsa medan motsvarande siffra för pojkarna är 39 procent. I åldersgruppen 15-åringar är andelarna ännu högre, 77 procent för flickorna och 46 procent för pojkarna.
– Det är ingen som vet varför utvecklingen ser ut som den gör, men en orsak verkar vara att skolan fungerar sämre. Många tror också att det spelar in att barns liv ser annorlunda ut i dag, de sitter i högre grad stilla och upplever en ökad press eftersom samhället har blivit mer komplext, säger psykologen Siri Helle.
Strukturella problem i skolan
Den psykiska ohälsan har stora konsekvenser för samhället, enligt Siri Helle.
– Mer än hälften av sjukskrivningarna står för psykiatriska diagnoser och kostar samhället 170 miljarder kronor per år. För individen handlar det om ett stort lidande och att man riskerar socialt utanförskap. När det gäller kriminalitet ser man att hälften av alla som har varit involverade i organiserad brottslighet har haft kontakt med psykiatrin.
Siri Helle nämner vikten av en väl fungerade barn- och ungdomspsykiatri (bup). Hon lyfter även elevhälsan och betygssystemet i skolan som viktiga komponenter.
Även Folkhälsomyndigheten pekar i sin rapport ut strukturella problem i skolan som en tänkbar orsak till den negativa utvecklingen.
Läs även: Läskföretaget om kriminelle rapparen: ”En stor förebild”