Facebook noscript imageNy statistik: Skjutningarna närmar sig 400 per år – ”Ett misslyckande”
Fokus
Ny statistik: Skjutningarna närmar sig 400 per år – ”Ett misslyckande”
Under året har den polisiära operationen Rimfrost lyckats få ned antalet skjutningar och döda i skjutningar i Malmö och det är främst i Stockholmsområdet som skjutningarna ökat. Foto: Johan Nilsson/TT.
Under året har den polisiära operationen Rimfrost lyckats få ned antalet skjutningar och döda i skjutningar i Malmö och det är främst i Stockholmsområdet som skjutningarna ökat. Foto: Johan Nilsson/TT.

Antalet skjutningar och döda i skjutningar fortsätter att stiga. Det står klart när polisen nu publicerar den slutliga statistiken för 2020. Det är ett misslyckande med tanke på alla de satsningar som polisen genomfört under året, menar kriminologen Manne Gerell. 

Nu har polisens slutliga statistik för antalet skjutningar och sprängdåd 2020 publicerats. Den visar att antalet skjutningar ökade med 10 procent jämfört med 2019, vilket betyder att polisen registrerade 366 skjutningar 2020, jämfört med 334 skjutningar 2019. Även antalet döda i samband med skjutningar fortsätter att stiga. 47 personer fick sätta livet till 2020, jämfört med 42 personer 2019. Antalet sprängdåd minskade något till 107 stycken under 2020, jämfört med 133  sprängningar 2019.

Under året har den polisiära operationen Rimfrost lyckats få ned antalet skjutningar och döda i skjutningar i Malmö och det är främst i Stockholmsområdet som de ökat. Men att denna våldsupptrappning fortsätter, trots de stora satsningarna, är ett misslyckande, anser kriminologen Manne Gerell vid Malmö universitet.

– Det visar vilken allvarlig och svår situation vi har i Sverige. Sen vill jag tillägga att även om det är en ökning, så ligger antalen på ungefär samma nivå som de gjort de senaste fem åren. Men det är allvarligt att vi inte lyckas vända statistiken mer med alla insatser som gjorts, säger Manne Gerell.

Linda H Staff, chef för polisens nationella operativa avdelning, uppger att orsaken till att antalet skjutningar ökat är att det rör sig om skjutningar utan målsägande där det inte skjuts mot en person.

– Det pågår en analys, men vi tror att det handlar om att det provskjuts vapen. Polisen får en anmälan om misstänkt skottlossning och vid platsen hittar vi patronhylsor. Det registreras som en skjutning, säger Linda Staff.

Trots satsningar i Malmö och i andra delar av landet så ökar skjutningarna och antalet döda?

– Den analys vi gör av skjutningar och ökat våld i gängmiljö är att det blivit vedertaget att ta till våld för att hantera konflikter. Man spränger och skjuter för att döda, och då måste den andra gruppen hämnas ännu kraftigare. Det blir en våldspiral, säger Linda H Staff.

– Sen går det inte att blunda för de sociala orsakerna. Det finns en grogrund för kriminalitet i de utsatta områdena. Det är ett utanförskap, dåliga skolresultat och olika sociala problem som gör att många unga killar lätt fångas upp av de här gängen. Här har hela samhället ett ansvar, fortsätter Linda H Staff.

Linda H Staaf vid polisens nationalla operativa avdelning. Foto:Stina Stjernkvist/TT

Sverige värst i Norden

Den pågående våldsutvecklingen är unik för Sverige. Skjutningar och sprängningar i de övriga nordiska länderna är inte i närheten av Sveriges tal. I Finland sker mellan 20-25 skjutningar per år och förra året dödades fem personer, uppger Antti Hyyryläinen, kriminalinspektör vid den finska polisen till Bulletin.

– Det är en helt annan situation i Finland, men vi ser tecken på att samma utveckling som ägde rum i Sverige för tio år sedan nu även sker i Finland. Därför bevakar vi noga utvecklingen i Sverige. Vi vill införa rätt preventiva åtgärder så att inte Finland hamnar i samma situation, säger Antti Hyyryläinen.

Enligt tidningen Helsinki Times har Finland cirka 90 kriminella gäng med 900 medlemmar och Antti Hyyryläinen säger att tillväxten av nya gäng är på uppgång.

Danmark har en liknande struktur som Sverige med en relativt stor andel utsatta områden, men antalet skjutningar och sprängningar är mycket färre. Den danska polisen uppger till Bulletin att statistiken för 2020 inte är färdigställd, men uppskattar att antalet döda som en följd av skjutningar kommer att landa på cirka 15 personer, vilket enligt den danska nyhetskanalen tv2 är ett rekord. Bulletin har även sökt den norska polisen men inte fått svar.

Manne Gerell understryker att Sverige sticker ut på alla nivåer vid en jämförelse med övriga Norden.

– Danmark är ju det land som är mest likt Sverige, men där är skjutningarna mycket färre, och i Norge handlar det om betydligt färre. Det blir stora rubriker i tidningarna vid en skjutning där, säger Manne Gerell.

Varför har ett land som Danmark, som är relativt likt Sverige, mindre problem?

– Det vet vi inte, men ett argument som framförts är att man gjorde mer tidigare. Sverige har skärpt lagstiftningen de senaste åren, men även här var Danmark tidigare ute. En förklaring som också förts fram är att vapenvåldet normaliserats i Sverige. Nu skjuter man i en konflikt vilket inte var lika vanligt tidigare, säger Manne Gerell.

Linda H Staff vill inte uttala sig om Dammark, men konstaterar att ett problem i Sverige är att grovt kriminella relativt snabbt är ute på gatan igen.

– Vi ser att många av de tungt kriminella i Sverige gång på gång blir dömda från tidig ålder. Här kan vi bara konstatera att polis och åklagare gjort sitt jobb, men de kriminella sitter inte inne särskilt länge eftersom de uppenbarligen snart begår nya brott.

TEXT: Martin Berg

Martin Berg

Martin BergMartin Berg, reporter på Bulletin. Har arbetat som reporter på på bland annat fPlus, ATL och DN. Hängiven nyhetsjägare med examen i statsvetenskap och journalistik.