Facebook noscript imageNya anslutningspunkter för vindkraft i drift tidigast om sju år
Ekonomi
Nya anslutningspunkter för vindkraft i drift tidigast om sju år
Nya anslutningspunkter för havsbaserad vindkraft planeras. Foto: Paul Kleiven/NTB/TT
Nya anslutningspunkter för havsbaserad vindkraft planeras. Foto: Paul Kleiven/NTB/TT

Sex nya anslutningspunkter för havsbaserad vindkraft presenterades idag av Svenska kraftnät. De beräknas kosta uppemot 42 miljarder kronor.

För närvarade pågår en snabb elektrifiering av det svenska samhället. Det krävs därmed mycket mer el – 75 till 80 terawattimmar, TWh, årligen, vilket kan jämföras med dagens årliga elkonsumtion i Sverige som ligger på 134 TWh, enligt myndighetens uppskattningar.

Regeringens fokus ligger på utbyggnaden av havsbaserad vindkraft, som behöver kunna anslutas till transmissionsnätet. Sex havsbaserade anslutningspunkter planeras därmed utanför Skånes sydkust respektive Hallandskusten samt i Sydöstra Östersjön, Norra Västerhavet, Södra Bottenhavet och Bottenviken, enligt ett pressmeddelande från Svenska kraftnät.

Då varje anslutningspunkt har olika förutsättningar följer nu en mer detaljerad planering och dialog med intresserade aktörer. Den första anslutningspunkten förväntas dock vara klar tidigast 2029, om sju år, och den sista 2035.

Den preliminära kostnaden för dessa anslutningspunkter uppskattas till 30–42 miljarder kronor.

Besluten om vilka elproduktionsanläggningar som får ansluta till det nya transmissionsnätet till havs kommer att ske på helt nya villkor eftersom drivkraften i detta nya nätutbyggnadsuppdrag är att få ökad andel förnybar elproduktion i Sverige. Den traditionella turordningsprincipen, som hittills tillämpats för de projekt som anmälts, skrotas. I stället kommer den aktör som först erhåller de nödvändiga tillstånden att bli den som först erbjuds anslutning.

– Det finns en risk att det projekt som står först i kön inte är det projekt som har högst tillståndsmässig mognadsgrad och har praktiska förutsättningar att kunna anslutas först. Istället blockerar detta projekt för andra projekt i kön som kanske har bättre förutsättningar att bygga, säger Daniel Gustafsson, avdelningschef Kraftsystem vid Svenska kraftnät.

Kapacitetstillväxten för svensk vindkraft lär uppnå rekordnivåer under 2022 och 2023, 8 TWh per år, enligt Svensk Vindenergis senaste kvartalsrapport. Tillväxttakten kommer därefter sannolikt att minska på grund av bristen på nya tillstånd.

Aktörer kan som tidigare själva bekosta anslutningen av sin havsbaserade elproduktion till en landbaserad anslutningspunkt.

Läs även: Svenska kraftnät söker 800 experter inom havsbaserad vindkraft

Dorothée Enskog