Två nya kärnkraftverk ska byggas i landet, enligt en koalitionsöverenskommelse. Nederländernas enda kärnkraftsreaktor kommer också att hållas i drift längre än tidigare planerat.
Nederländernas nya regering – en koalition bestående av fyra högerpartier – meddelade igår att två nya kärnkraftverk kommer att byggas, rapporterar Le Vif. Var de kommer att byggas är fortfarande oklart.
Kärnkraftverket Borssele som befinner sig nära den belgiska gränsen kommer också att hållas i drift längre än 2033, det tidigare målet för dess avstängning, enligt koalitionsöverenskommelsen. Borssele byggdes 1973 och genererar tre procent av landets el, enligt World Nuclear Association.
Drygt hälften av Nederländernas elproduktion sker i dag med naturgas som till viss del härstammar från landets gasfält Groningen. Majoriteten av gasproduktionen där förväntas upphöra redan i mitten av nästa år på grund av återkommande jordbävningar relaterade till gasutvinningen.
De nya kärnkraftverken ska hjälpa Nederländerna att uppfylla sina klimatmål och även göra landet mindre beroende av gasimport från utlandet. De uppsatta klimatmålen är att minska växthusgasutsläppen med 49 procent fram till 2030 jämfört med 1990 års nivåer och med 95 procent fram till 2050, skriver regeringen i Haag på sin hemsida.
I oktober var 56 kärnkraftverk under uppbyggnad runtom i världen, varav fyra inom EU, visar World Nuclear Associations senaste siffror. Sverige har sex kärnreaktorer i drift och har stängt lika många mellan 1999 och 2020.
För närvarande planeras inga nya kärnkraftverk i Sverige.
Läs även: Skenande energipriser: Intresset för kärnkraft inom EU ökar