Facebook noscript imageNya pandemilagen: Nöjesfält kan öppnas
Fokus
Nya pandemilagen: Nöjesfält kan öppnas
Centerns vice ordförande, Anders W Jonsson. Foto: Jessica Gow/TT.
Centerns vice ordförande, Anders W Jonsson. Foto: Jessica Gow/TT.

Pandemin har pågått i nästan ett år och lagstiftningen har dröjt, men nu är pandemilagen snart på plats. Centerns vice ordförande, Anders W Jonsson, har ett flertal gånger efterlyst en effektiv pandemilag som utgår från hur stor smittorisken är vid olika aktiviteter. Han är överläkare på barnkliniken på Gävle Sjukhus, där han arbetar flera gånger varje månad.

Israel stängde ner hela sitt samhälle, även skolorna, på tisdagen. Detta trots att 1 370 000 israeler redan var vaccinerade. Är det något som vi svenskar har missat vad gäller att skydda vår befolkning? 

– Vi har inte vidtagit skarpare åtgärder i Sverige på grund av att regeringen varit passiv. Vi har bara kunnat använda oss av alkohollagen och ordningslagen. Shoppingcentra har inte alls kunnat begränsas. Det har varit mycket bekymmersamt.

– Hade regeringen reagerat snabbt hade vi kunnat ha pandemilagen på plats den 10 oktober och inte den 10 januari som nu. Men det är bra att det inte fördröjs till sommaren 2021. Det är tack vare att vi lyfte detta i socialutskottet – Centerpartiet lade ett utskottsinitiativ i slutet av oktober och före jul var riksdagen enig.

– Olika länder har olika lagstiftning. Sveriges hänger ihop med att vi har haft fred i 200 år. Vi har inte samma krislagar som till exempel Finland som ger möjlighet till undantagstillstånd, där hela Helsingfors kunde stängas ner. 

 Vilka fler fördelar ger pandemilagen?

– Lagen utgår från hur stor risken är att sprida smittan och inte om man dricker sprit eller inte. Den ger möjlighet till restriktioner. Väldigt lite smitta sker på en opera. Då skulle vi kunna säga att följer ni dessa restriktioner så fungerar det med en opera. Inte bara fler verksamheter kommer att stänga utan fler kommer att kunna fortsätta, till exempel skulle ett nöjesfält, vilket stängts på grund av ordningslagen, kunna hålla öppet om man bara släpper in 50 personer samtidigt. Nöjesfält kan ju hålla ordning på folk.

Det har varit brist på alltifrån masker till snabbtester för covid-19. I Skåne är mycket restfört vilket begränsar smittspårningen. Vet du status på skyddsmaterial i Sverige idag och blir det en utredning om bristen på skyddsmaterial? 

– Jag vet inte status på skyddsmaterial i Sverige. Min bedömning utifrån mitt arbete på sjukhuset och kontakt med äldrevården är att det inte saknas material, det finns till exempel handsprit i överflöd. Bristen på material kommer att behandlas av Coronakommissionen.

– Men det är brist på personal i stora delar av sjukvården. Vi ska nu dessutom massvaccinera 6 miljoner människor. I Skåne har intensivvården jätteproblem. Socialstyrelsen redovisar löpande hur stor bristen är. Även barnintensiven i Malmö har stora problem. 

– Vaccinationer i två olika faser kommer att kräva en stor mängd distriktssjuksköterskor och barnsjuksköterskor, de enda som får ge en spruta. Även biomedicinska analytiker saknas.

Kommer vi att utbilda flera sjuksköterskor?

– Ja, det är jag övertygad om. Men det är specialistsjuksköterskor som saknas, bara utbildningen för att bli narkossköterska är 1 år. Vi borde kunna tänka nytt i sjukvården, inte hålla på strikta revir. Det kanske inte behövs distriktssköterskor utan räcker med en undersköterska för att ge en spruta.

Kommer man att ta itu med ventilationen i byggnader i sjukhus, skolor och fängelser? Kommer byggnormen att ändras?

– Det är jag helt övertygad om att det kommer att ske, det blir en av väldigt många slutsatser.

Kommer vi att tillvarata det faktum att maginfluensan nästan har försvunnit på sjukhusen och att 70 procent mindre antibiotika skrivs ut till förskolebarn? Kommer vi att lagstifta om att sjuka människor inte får gå till jobbet eller ha munskydd när det krävs?

– Nej, jag tror inte att vi kan lagstifta, jag skulle inte vilja leva i ett sådant land, som Nordkorea. Men jag tror att vi förstått vikten av basala hygienrutiner, vi hade samma sak vid Ebola-utbrottet då skärpte vi hygienrutinerna på sjukhusen, samma med vinterkräksjukan, men jag tror att mina kollegor, läkarna slarvade mest.

– Det kommer inte att bli back to usual. Vi kommer att jobba mer hemifrån, förskolan kommer att bli duktigare på basal hygien, tre år gamla barn är mest infekterade mellan september och maj, jag tror inte att vi kan be deras föräldrar stanna hemma. 

Kommer vi att anpassa IVA-vården till pandemier?

– Det är jag övertygad om. Vi har lyckats bra med det. Vi kommer att göra ombyggnader av sjukhusen för en smutsig och en ren IVA. Vi kommer att göra samma sak med akutmottagningar.

Varför är så många israeler redan vaccinerade när vi knappt har börjat?

– Det hänger samman med att det nationella vaccinationsregistret i Sverige inte öppnades förrän den 1 januari 2021. Det behövs för att registrera vaccinationer av vuxna. 

– Israel ligger långt före därför att deras befolkning är positiv till vaccin, de har en bra organisation och därför att läkemedelsföretagen är intresserade av att komma till Israel och utvärdera effekten av sina vaccin. 

– Men om Sverige hade agerat ensamma hade vi inte fått en enda dos, vi hade haft samma situation som Norge, tack vare EU har vi fått loss många doser.

Tror du att vi klarar nästa pandemi? Vi blir fler och fler på jordklotet så det vore väl inte otroligt med en ny pandemi.

– Den frågan går inte att besvara. Får vi en Ebola-variant kommer vi inte att klara det. Men får vi en ny version av covid kommer vi att vara väldigt duktiga, vi har lärt oss mycket på denna resa, det ser vi nu vid andra vågen hur skickliga vi blivit att klara de som blir allvarligt sjuka.

Jeffrey Barrett vid brittiska The Covid-19 Genomics Initiative vid Sanger Wellcome Institute har i en WHO-video uttalat att han aldrig sett 23 RNA-bokstäver variera samtidigt i ett pandemivirus – cirka en till två brukar variera. Vad betyder det för vaccinet – blir det som HIV-viruset där bland annat mutationerna omöjliggör ett vaccin?

– Allt tyder på att vaccinet klarar mutationerna. Men ingen vet 100-procentig. Jag kan inte hålla koll som riksdagsman på alla vetenskapliga artiklar. Jag måste lita på den struktur vi har, på fackmyndigheter, jag måste lita på att de gör rätt bedömning och agerar utifrån kunskapsläget som det är just nu. Bara under november publicerades 20 000 artiklar i ämnet. Lagstiftningen är en viktig del och regeringen har ett stort ansvar, kunskapsläget förändras hela tiden och forskarvärlden är inte enig och därför ändrar sig Folkhälsomyndigheten.

Varför användes inte Smittskyddslagen som ger smittskyddsläkarna möjlighet att stänga ner verksamheter, hålla människor i karantän, och hålla smitthärdar på lokalnivå?

– Smittskyddslagen ger inte möjligheter att på en övergripande nivå genomföra restriktioner och nerstängningar av verksamheter, den är utformad utifrån enstaka fall av smittsam sjukdom, inte en pandemi.  

TEXT: Margaret von Platen

Margaret von Platen