Den 18 oktober tillträdde officiellt den nya regeringen i Sverige med statsminister Ulf Kristersson i spetsen. En rad förändringar har redan meddelats och bland dessa är avvecklandet av Sveriges feministiska utrikespolitik.
Det var i oktober 2014 under ledning av dåvarande utrikesminister Margot Wallström som Sverige lanserade en feministisk utrikespolitik.
Exakt vad det innebar var oklart för många, även för Wallström och utrikesdepartementet själva. Det dröjde inte länge innan utlandsmyndigheter fick i uppgift att förklara vad feministisk utrikespolitik var för dem, för att sedan skicka tillbaka svaren till UD.
Efter en samling svar från utlandsmyndigheterna tillsammans med Utrikesdepartementet kunde en handbok i feministisk utrikespolitik ges ut fyra år senare. Där förklarades vad en feministisk utrikespolitik innebar, det vill säga att all utrikespolitik skulle genomsyras av ett jämställdhetsperspektiv.
Sveriges feministiska utrikespolitik har mött både hyllningar och kritik genom åren och nu väljer den nytillträdde utrikesministern Tobias Billström att skrota begreppet helt.
Ingen mer feministisk utrikespolitik
Sveriges nye utrikesminister Tobias Billström vill att Sverige slutar med den feministiska utrikespolitiken som de drivit de senaste åtta åren för att istället satsa mer på samverkan med länderna i Norden, Baltikum och Europa.
– Svensk utrikespolitik måste grunda sig i frågan vad som är svenska värden och svenska intressen, säger han.
Billström menar att jämställdheten mellan man och kvinna fortsatt kommer vara ett kärnvärde för den nya regeringen, men att feministisk utrikespolitik har varit en etikett som inte fyllt något bra syfte och skymt för andra viktiga frågor i den svenska utrikespolitiken.