Nu börjar snart båtsäsongen. Det betyder också en ökad aktivitet bland de ligor som stjäl båtmotorer
Strax innan båten sjösätts, eller precis har satts i vattnet, samt innan eller precis efter att den tagits upp ur vattnet – då är risken för stölder stor, enligt Annika Eriksson, inspektör på lokalpolisområde Norrtälje.
– Vinterförvaringen på en enslig plats, till exempel vid fritidshuset, innebär också hög risk för stöld, säger Annika Eriksson.
Stölderna av båtmotorer har minskat i Sverige de senaste åren. En förklaring kan vara att medvetenhet om stöldrisken har ökat bland båtägarna och bättre samarbete mellan båtägare, olika frivilligorganisationer och polisen.
– Men redan nu har flera stölder av drev anmälts i Stockholmsområdet, framför allt på större utombordare på 200 hästkrafter, säger Annika Eriksson.
Stölder sker på fastlandet
Nästan alla stölder av båtmotorer sker på fastlandet. Särskilt utsatta är de som vinterförvarar båten vid sommarstugan. På senare år har företag som säljer båtmotorer blivit allt mer utsatta för stölder.
Annika Eriksson bekräftar att de flesta båtmotorstölderna utförs av yrkeskriminella ligor. Enligt Trygghetskommissionen försvinner mellan 70 och 90 procent av alla båtmotorer utomlands.
– Tjuvarna vet exakt vad de är ute efter. De kommer ofta och tittar på marinor och båtklubbar och tar bilder. Sedan kommer de på natten och då går det snabbt. Båtarna bogseras till så kallade slaktplatser där tjuvarna kan arbeta i lugn och ro med att skruva loss motorerna, säger Annika Eriksson.
– De kan också besöka bryggor. Då har de kartor med sig och pratar om gäddfiske i lokala viken. De rekognoserar före varje brott. Tjuvarna kommer ofta tillbaka till samma plats och ibland samma målsägande.
I Stockholm har polisen sedan flera år tillbaka arbetat med metoden Båtsamverkan, däribland lokalpolisområde Norrtälje. Genom att bilda lokala nätverk har polisen, båtägare, företag, försäkringsbolag, föreningar och båtklubbar byggt upp en samverkan mot stölderna.
De senaste åren har volontärer i Norrtälje gett brottsförebyggande information i hårt drabbade områden för båtmotorstölder. Roslagens båtförbund och företag delar information i appen Coboat för att snabbt kunna sprida information om iakttagelser, tips och brott. Polisområdet har även samverkan med Sjövärnskåren, som tipsar polisen vid iakttagelser.
Sedan Båtsamverkan infördes nationellt 2017 har båtstölderna halverats i hela landet.
fakta
Att tänka på som båtklubb och båtägare:
- Stölderna sker ofta i samband med isättning och upptagning samt vid skolstart på grund av att båtklubbar/hamnar är folktomma samt att motorn ofta sitter kvar på båten/trailern ett tag efter upptagningen.
- Stöld av båtmotorer är ungefär lika vanliga på vintern som på sommaren, trots att utombordare och annan utrustning på vinterförvaring ska ske i ett låst utrymme för att försäkringen ska gälla fullt ut.
- Håll uppsikt över grannskapet. Ligorna rekognoserar alltid. Ofta gömmer de också utrustningen som de behöver i närheten av stöldplatsen. Det kan vara pirror, verktyg och presenningar som placeras under verandor/vägar.
- Samarbeta med andra båtklubbar och båtägare för att hålla uppsikt och dela information. Glöm inte de som bor rakt över viken/vattnet. Deras vägnät/iläggningsramper kan nyttjas vid stölderna.
- Samarbeta med vakthållning, täck större områden och passager på vattnet. Tjuvarna kommer ibland på vattnet vid stölden.
- Gör en inventering av båtens/båtarnas förvaringsplats: hur bra är skalskyddet (staket)? Finns det larm och/eller kameror? Hur väl upplyst är området? Vilka vägar leder till området? Finns undanskymda badstränder, uppläggningsytor?
- Stöldmärk båt och båtmotor. Till och med enkla klisterlappar (gärna dolt placerade) hjälper polisen att hitta ägaren. Larmtjänst tillhandahåller dessa.
- Använd spårsändare, men kom ihåg att kolla batterierna samt att den är aktiverad och att du som användare förstår hur den fungerar. Agera snabbt under natten. På morgonen är det försent många gånger. Kontakta försäljaren, om de har kontroll över motorn.
- Tjuvarna återvänder ofta till brottsplatsen. Om du drabbats av stölder måste du förbereda dig mot nya stöldförsök.
- Kontakta ert lokalpolisområde för kontaktuppgifter till larmkedjor/nätverk och för att starta upp Båtsamverkan.
Antalet båtmotorstölder i Sverige minskade med 25 procent år 2022 jämför med år 2021.
2019: 2 218
Källa: Polisen
2020: 1 700
2021: 1 498
2022: 1 107