Facebook noscript imageOkända tolvprocentspärren kan ge MED och Nyans riksdagsplats
Politik
Okända tolvprocentspärren kan ge MED och Nyans riksdagsplats
Riksdagen har 349 platser och partierna måste komma över fyra procent för att komma in i riksdagen. Det finns en tolvprocentspärr också. Foto: Tomas Hedlund
Riksdagen har 349 platser och partierna måste komma över fyra procent för att komma in i riksdagen. Det finns en tolvprocentspärr också. Foto: Tomas Hedlund

Om ett parti får tolv procent eller mer i en valkrets kommer partiet in i riksdagen. På så sätt kan uppstickarpartier som Nyans och Medborgerlig Samling, knipa en riksdagsplats trots att de inte kommer över fyraprocentspärren. Det har dock aldrig hänt tidigare i svensk historia.

Opinionsundersökningar visar att valet 2022 kan bli en riktig rysare. Det är jämnt mellan de båda blocken och i vissa undersökningar skiljer det sig endast ett tiotusental röster.

Två partier har dessutom legat farligt nära den så kallade fyraprocentspärren – Miljöpartiet och Liberalerna. Fyraprocentspärren infördes vid den partiella författningsreformen 1968 och partier som når över fyra procent delar på mandat i riksdagen.

De är inte lika många som känner till att det finns en specialregel, där ett parti kan få mandat i riksdagen utan att få över fyra procent i hela riket. Om ett parti får minst tolv procent av rösterna i en valkrets, som är ett geografiskt avgränsat område, kan partiet komma in i riksdagen. Till dags dato har aldrig något parti fått minst tolv procent i en valkrets, men flera partier har varit nära. Närmast var KDS, nuvarande Kristdemokraterna, 1988 då de fick 10,6 procent av rösterna i Jönköpings län.

Gotland, två mandat, Blekinge, fem mandat och Jämtlands län, fyra mandat, är några av de minsta valkretsarna. Där är det inte säkert att tolv procent räcker för att erhålla mandat i riksdagen. I Gotlands län krävs det att partiet blir störst eller kanske näst störst för att knipa ett av de två mandaten där.

Valteknisk samverkan

Ett annat sätt för ett parti att nå riksdagen är genom valteknisk samverkan. Det är ett samarbete partier emellan med syfte att bland annat underlätta för småpartier att komma in. Här lyckades Alf Svensson, partiledare för KDS, att komma in i riksdagen 1985 genom en valteknisk samverkan med Centerpartiet.

Det är också ett sätt för politiska partier att skapa förutsättningar för en majoritet i till exempel kommunfullmäktige då inget av partierna har uppnått en egen majoritet.

Nyans och MED

Valundersökningar som utförts av de stora skattefinansierade arabiskspråkiga tidningarna Alkompis och Aktarr, visar att partiet Nyans fått stort genomslag. Nyans som bildades 2019 storstatsar på Malmö, det nämner partiledaren Mikail Yüksel i en intervju med Aftonbladet. Det islamistiska partiet hoppas även komma in i flera kommuner, något Bulletin rapporterat om tidigare.

Det liberalkonservativa partiet Medborgerlig samling, MED, bildades 2014. I valet 2018 lyckades partiet ta mandat i tre kommuner. I Höör i Skåne fick partiet ett mandat, i Torsås i Kalmar län ett mandat och Laholm i Halland två mandat.

Läs även: Ny mätning bland utrikesfödda väljare: Starkt stöd för MP och V

Isabelle Eriksson

Reporter.
Tips mottages gärna!
isabelle.eriksson@bulletin.nu