På 80- och 90-talet byggde Carl Serung upp ett seximperium med klubbar och allt grövre filmer vilket gjorde honom mycket kontroversiell. Efter en landsflykt till Thailand utbröt det så kallade ”porrkriget”.
Den på 80- och 90-talet ökände sexklubbsägaren och porrfilmsproducenten Carl Serung avled strax före jul av sjukdom, rapporterar Aftonbladet.
Han producerade över 1 000 porrfilmer och under 90-talet blev filmerna han producerade allt grövre, med inslag av förnedring och våld och scener där kvinnor urinerades på eller smetades ner med avföring. Carl Serung deltog dessutom själv i flera av filmerna, ofta under artistnamnet Carlos.
1994 hade Serungs porrimperium nått vägs ände, och konkurser och miljonskulder till kronofogden fick honom att fly till Thailand. I det maktvakuum som uppstod utbröt det så kallade ”porrkriget” då hans tidigare kumpaner och andra försökte ta över verksamheterna.
Serung själv misstänktes för att vara inblandad i våldsamheterna och styra dem från Thailand, och han kom att efterlysas av Interpol.
– Det som skedde var att de stal mina klubbar i januari 1995. Det öppnades andra klubbar i Stockholm och det var en ruskig massa attentat och våldsdåd som jag satt på andra sidan jordklotet och bara kunde betrakta på internet eller om jag fick tag i en tidning, sade Serung i en intervju med TV4, enligt Aftonbladet-artikeln.
En av landets mest avskydda
Under en period på 90-talet var Carl Serung en av Sveriges mest kontroversiella personer.
Journalisten Lydia Capolicchio hade under 90-talet som programledare för TV:s ”Svart eller vitt” granskat Serungs verksamhet, och 2004 gjorde hon en dokumentär om honom. Hon kommenterar Serungs frånfälle för Expressen.
– Han var en kille som kunde dupera, ljuga och få tjejer att göra saker de aldrig skulle gjort annars.
– Jag tänker mer på alla tjejer som livrädda satt i min lägenhet natten före en direktsändning där de skulle berätta sanningen om honom, hans affärer och drifter, säger hon till tidningen.
Från mångmiljonär till etta i Uppsala
Någon gång runt 2010 återvände Serung till Sverige och 2011, efter att han inte hittat arbete på tio månader, beslutade en socialnämnd att erbjuda honom kompetenshöjande sysselsättning i form av praktik, något han inte var intresserad av eftersom han siktade på att utbilda sig till bussförare.
Under namnet Philip Decrosse bodde sedan Serung i en etta på 39 kvadratmeter i Uppsala fram till sin död.
Läs även: Amerikanskt skoldistrikt stämmer tech-giganter för psykisk ohälsa