Facebook noscript imageOmnipoll: Blågula blocket stärker positionerna inför höstens val
Politik
Omnipoll: Blågula blocket stärker positionerna inför höstens val
Det blågula blocket skulle bilda regering om det vore val idag, enligt en sammanställning gjord av Omni. Foto: Tomas Hedlund, Jonas Ekströmer/TT och Anders Wiklund/TT
Det blågula blocket skulle bilda regering om det vore val idag, enligt en sammanställning gjord av Omni. Foto: Tomas Hedlund, Jonas Ekströmer/TT och Anders Wiklund/TT

I och med Liberalernas framgångar i opinionsmätningarna efter partiledarbytet är det blågula blocket just nu det tydliga regeringsalternativet inför valet 11 september. Miljöpartiets vara eller inte vara i riksdagen fäller avgörandet om det skulle vara val idag.

Under onsdagen släppte Omni sin väljarundersökning Omnipoll som bygger på en sammanslagning av de fyra senaste stora, inte SCB:s, väljarundersökningarna presenterade hittills i juni. Den visar att det blågula blocket cementerar sig som det klara regeringsalternativet. Tillsammans får Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna 48,1 procent av väljarsympatierna.

De rödgröna

Annie Lööf (C) inte ger klara besked i regeringsfrågan är konstellationerna för det största partiet Socialdemokraterna oklara om det skulle vara val idag. Ensamma får de 32,7 procent av sympatierna, vilket är 15,4 procent under det blågula blocket. Tar S in Vänsterpartiet i sitt regeringsalternativ får koalitionen 40,9 procent, även det under motalternativet. Lägger S och V in Centerpartiet, som vacklar om vilka de ska stöda i ett regeringsalternativ, kommer S-alternativet upp i 47 procent, 1,1 procent under det blågula blocket. Med Miljöpartiet skulle den rödgröna sidan få över 50 procent, då är problemet att MP med sina 3,4 procent av väljarsympatierna inte klarar fyraprocentspärren. Lyckas MP kravla sig över spärren svänger opinionen över till S-alternativet med stöd av V, C och MP.

Rysaren

I och med att det har varit ett mycket osäkert parlamentariskt läge har det börjat viskas om att S och M skulle slå sina påsar ihop och bilda regering tillsammans. Det är ytterst tveksamt, men helt omöjligt är det inte.

– Idag är det inte ett alternativ, men om det parlamentariska läget och världsbilden kräver det, så behöver vi ta vårt ansvar, sa Ulf Kristersson till Bulletin under våren.

En blåröd koalition, som inte är helt omöjlig i EU-länderna, skulle ge en egen majoritet i riksdagen med 52,6 procent av väljarstödet om det skulle vara val idag.

Väljarsympatierna

Partiernas väljarsympatier enligt väljarundersökningen Omnipoll ser ut enligt följande:

S– 32,7 procent (+0,6)
M– 19,9 (-1,4)
SD– 17,6 (-0,5)
V– 8,1 (-0,2)
KD– 6,2 (+0,6)
C– 6,1 (-0,5)
L– 4,4 (+1,3)
MP– 3,4 (+0,5)
Övriga– 1,6 (-0,3)

Läs även: S vill utreda språkkrav för permanent uppehållstillstånd

Tomas Hedlund

Redaktionschef
Tips mottages gärna!
tomas@bulletin.nu

fakta

Omnipoll

Ipsos, 21 juni

Mätningen publicerades i Dagens Nyheter. Totalt 1 635 intervjuer genomfördes mellan 7 och 19 juni. Utgör 13 procent av Omnipoll.

Sifo, 17 juni

Mätningen publicerades i Göteborgs-Posten och Svenska Dagbladet. Totalt 8 996 intervjuer genomfördes mellan 6 och 16 juni. Utgör 66 procent av Omnipoll.

Demoskop, 10 juni.

Mätningen publicerades hos Aftonbladet. Totalt 2 125 intervjuer genomfördes mellan 31 maj och 9 juni. Utgör 12 procent av Omnipoll.

Novus, 9 juni

Mätningen publicerades hos SVT Nyheter. Totalt 3 804 intervjuer genomfördes mellan 9 maj och 5 juni. Utgör 9 procent av Omnipoll.

Omnipoll sammanväger alla mätningar om det svenska opinionsläget. Vi tar hänsyn till två faktorer: tid sedan mätningen genomfördes och antalet intervjuer. När nya mätningar tillkommer får äldre mätningar mindre tyngd. Efter 30 dagar påverkar en mätning inte längre Omnipoll.

Källa: Omni