Facebook noscript imageOmrådet kring Nord Stream spärras av – brottsplatsundersökning väntar
Nyheter
Området kring Nord Stream spärras av – brottsplatsundersökning väntar
Foto: Kustbevakningen/AP/TT
Foto: Kustbevakningen/AP/TT

Åklagarmyndigheten meddelar att området kring Nord Stream-läckan kommer att spärras av för att en brottsplatsundersökning ska kunna genomföras. Samtidigt ökar den mindre läckan från Nord Stream 2 i svensk ekonomisk zon.

Området runt Nord Stream spärras av. Orsaken grundar sig i att området nu ses som en brottsplats och ska undersökas för att utreda vad som orsakat läckan.

”Utredningen fortsätter, vi är i ett intensivt skede. Vi har ett gott samarbete med ett flertal myndigheter i ärendet. Jag förstår det stora allmänintresset, men vi är i början av en förundersökning och jag kan därför inte gå in på detaljer om vilka utredningsåtgärder vi vidtar”, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist i ett pressmeddelande.
Åklagarmyndighetens beslut verställdes under måndagseftermiddagen, enligt kustbevakningen. Avspärrningarna innebär att kustbevakningen tillsammans med försvarsmakten har rätt att hindra fartyg att ta sig in på området.

“Förbudet innebär förbud mot att framföra fartyg, ankra, dyka, fiska, framföra undervattensfarkost eller genomföra geofysiska karteringar”, skriver kustbevakningen i ett pressmeddelande.
– Det går inte att sätta upp avspärrningsband på havet men vi gör det tydligt för all sjöfart att här pågår en typ av arbete som behöver ske ostört just nu, säger Mattias Lindholm, presstalesperson på Kustbevakningen till TT.

Läckan förvärrad

Det större utsläppet från Nord Stream 1 har minskat och det finns inte längre märkbara spår av gasen vid vattenytan, däremot har den mindre läckan från Nord Stream 2 ökat, rapporterar TT. Läckan har vuxit till ett område om cirka 30 meter på ytan.

– Vad det beror på vet vi inte. Men vi håller uppsikt, säger Mattias Lindholm till TT.

Ryska gasjätten fortsätter arbetet

Ryska Gazprom, majoritetsägare av det Schweizbaserade bolaget Nord Stream, meddelade på måndagen att arbetet med att pumpa ut gas ur den förstörda rörledningen fortsätter.

Enligt nyhetsbyrån AFP består Nord Stream 1 och 2 av två rör vardera. De två läckorna som upptäckts på Nord Stream 2 är i samma rör, vilket innebär att det fortsatt finns möjlighet att använda det andra röret för att transportera gas.

På sociala medier meddelar Gazprom att man inte kan utesluta möjligheten att det andra röret är funktionsdugligt för att leverera gas. Man menar att möjligheten kommer att undersökas när trycket i den förstörda ledningen minskat.

Kustbevakningen på plats

Kustbevakningen befinner sig i området kring läckan tillsammans med fartyg från marinen. Enligt Mattias Lindholm, presstalesperson hos kustbevakningen, sker även flygövervakning.

Vi finns på plats dygnet runt och har varit där sedan läckaget började. På plats bistår vi sjötrafiken och biträder åklagare och polis. Vilka åtgärder vi kommer att vidta eller har gjort kommer jag inte att kommentera, säger Lindholm till TT.

Lindholm vill inte heller kommentera om åklagaren har varit på plats vid läckan. Även kammaråklagare Mats Ljungqvist vid riksenheten för säkerhetsmål, även den person som leder förundersökningen, vill inte heller kommentera arbetet som pågår.

Jag vill inte kommentera med hänvisning till att det pågår en förundersökning och vi gör massor av olika åtgärder på olika plan. Vi jobbar intensivt och vi har ett jättebra samarbete med både kustbevakningen och försvarsmakten. Det är väl det man kan säga, berättar Ljungqvist till TT.

Läs även: Svenskarna som jagas av Europol

Alex Alma

Reporter
alex@bulletin.nu