Det kan bli farligt verklighetsfrånvänt att tycka tvärtemot bara för att Sverigedemokraterna har en åsikt. Migration utan integration kan faktiskt leda till frustration. Utanförskap och arbetslöshet kan få enskilda att bli farliga. Blunda inte för sambanden bara för att SD ser dem, Löfven!
KRÖNIKA. Efter den förfärliga händelsen i Vetlanda häromdagen skrev SD på Twitter att Sverige behöver ett totalstopp för invandring (4/3). Det fick statsminister Stefan Löfven (S) att reagera med: ”Att Sverigedemokraterna är ute och spekulerar, det får stå för dem”, apropå en fråga från TT (Expressen 5/3). ”Sedan är det här inte en migrationsfråga som Sverigedemokraterna vill göra det till.”
Nog har han rätt i att en enskild persons agerande får stå för honom, att det är mannen som högg som ska beskyllas för gärningen. Jag förstår också att man kan reagera på att SD så ofta ser invandringen som roten till allt ont. Men seriösa politiker behöver även kunna se samband. Insikt är första steget till förbättring.
Tyvärr tycks många tvärtom vilja tona ner, släta över och inte vilja se.
När Aftonbladets Peder Kadhammar besökte Vetlanda träffade han Åselotte Andersson, enhetschefen för integration i kommunen. ”Det flesta går det bra för”, berättade hon. ”På det stora hela har invandringen inte varit något bekymmer” (5/3). Hon fortsatte: ”Världen har kommit hit. Det är berikande” och menade att hon hade ”svårt att se att vi har förlorat på invandringen.”
Kadhammar konstaterade att Vetlanda kanske till och med är lite mer framgångsrikt än resten av landet. Arbetslösheten är bara tre procent. Via etableringsersättningen hade mycket av invandringen blivit en vinst för kommunen, och att ”de flesta flyktingar är i produktiv ålder och bidrar till samhället” borde tas med i beräkningen.
Men faktum är att arbetslösheten bland utrikes födda i Vetlanda är hög och stigande; i januari var den 22 procent. Skillnaden mellan utlandsfödda och hela befolkningen var 14,4 procentenheter. Jämfört med resten av landet var arbetslösheten bland utlandsfödda högre. Hur produktiva flyktingarna är om arbetslösheten i gruppen är så hög kan ifrågasättas.
Dessutom är man inte automatiskt fullt sysselsatt eller självförsörjande bara för att man inte är arbetslös. I den positiva statistiken kan en person hamna även om hen får lön av skattebetalarna via olika subventionerade jobb, eller bara jobbar lite grand.
Och att staten betalar kommuner under ett par år för mottagande betyder fortfarande att det är skattebetalarna som står för notan. Det kan alltså inte kallas för ”vinst”, som Kadhammar beskrev det.
För ett år sedan konstaterades att kommunerna betalar ut mer och mer ekonomisk hjälp (SKR 7/2 -20). Det var främst biståndet till nyanlända som lämnat etableringsprogrammet som hade ökat. ”Vi ser också att många är aktuella i försörjningsstödet väldigt länge”, kommenterade Leif Klingensjö, sektionschef vid SKR (Ekot 7/2 -20).
Andel bidragsförsörjda i Vetlanda var år 2019 13,9, jämfört med snittet i landet på 12,7, enligt Ekonomifakta. Utbetalningarna för socialbidrag till utrikesfödda gick från 984 000 till 1 494 000 mellan 2015 och 2021 (Socialstyrelsen).
Skattesatsen i kommunen är 33,77 jämfört med snittet om 32,27. I en artikel i Vetlanda-Posten uttryckte politiker att kommunens olika utmaningar kan göra att man behöver höja skatten ytterligare framöver (2/3).
Jag tycker personligen att det är berikande med nya kulturer och att möta människor som kommer från andra länder. Men invandringens betydelse för Sverige är bredare än att det är kul att resa och träffa folk. Det måste man våga se.
Om makthavare har en alltför trallande inställning kan vi tyvärr landa i ett läge där invandringen fortsätter att vara kostsam. Det skrämmer därför hur en tjänsteman i kommunen försöker få migrationen att framstå som enbart superduper. Det är allvarligt när en statsminister är så rädd för att låta som SD att han blundar.
Även om många migranter klarar sig väl är invandringen även ett bekymmer, och att inse det är sunt. Vem kan på allvar vinna på att vi förskönar sådant som utanförskap, arbetslöshet och bidragsberoende?
Önsketänkande sätter inte mat på bordet.
TEXT: CAROLIN DAHLMAN
Krönikör i Bulletin
carolin@bulletin.nu
Facebook: Carolin Hanna Dahlman
Twitter: carolindahlman
Detta är en krönika i Bulletins nyhetsdel. De åsikter som framförs är skribentens egna.