Orkneyöarna norr om Skottland är missnöjda med sin status inom Storbritannien. Nu, efter en lokal motion, ska en framtida lösning diskuteras där ett av alternativen är att söka sig till Norge.
Orkneyöarna norr om Skottland var länge en del av det skandinaviska. De ingick i områden som var norska och danska åtminstone från 800-talet till 1400-talet då de blir skotska. Nu börjar röster höjas för att de ska bli norska igen, och en motion har lämnats in till det regionala styret, rapporterar TT.
– Vi var en del av det norska kungariket mycket längre än vad vi har varit en del av Storbritannien, säger James Stockan, ordförande för styret i regionen Orkney, till BBC.
Bakgrunden till motionen är ett spirande missnöje över finansiering från fastlandet. Enligt motionen som lämnades in så ska alternativa styrelseskick utredas, bland annat möjligheten till en ny nordisk förbindelse.
– Vi har det väldigt tufft för närvarande, säger Stockan som lämnade in motionen, och pekar ut färjeverksamheten till och från öarna som en av de tyngsta utgiftspunkterna.
– Dessutom får vi mycket mindre pengar från den skotska regeringen per invånare än Shetlandsöarna och Yttre Hebriderna, trots att vi erbjuder samma tjänster. Det är ohållbart.
Orkneyöarna lyfte för sex år sedan frågan om utökad autonomi. De vill dock inte bli en självständig stat utan vill ingå i en annan stat. Ett förslag som har lyfts fram är att bli kronbesittningar, alltså samma status som till exempel Isle och Man och kanalöarna har.
Läs även: Vad Sverige borde svara på koranbränningarna