De nuvarande straffbestämmelserna kring hedersförtryck är begränsade och inte tillräckliga. Det anser regeringen och Sverigedemokraterna, som nu vill att oskuldskontroller, oskuldsintyg och oskuldsoperationer kriminaliseras.
Regeringen vill intensifiera arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck och som ett led i det arbetet vill de kriminalisera oskuldskontroller, oskuldsintyg och oskuldsoperationer.
Hur utbredda dessa fenomen är är oklart men i november 2021 gav den dåvarande regeringen en särskild utredare i uppdrag att se över hur utbrett problemet är. Utredningen skulle redovisas den 1 december i år, men förlängs till den till 1 juli 2023. Fortsatt utredare är hovrättsrådet, tillika vice ordföranden, Maria Hölcke.
– Den här typen av kontroller av flickors och kvinnors sexualitet är oacceptabla. Det är därför angeläget att kunna ingripa mot personer som utför oskuldskontroller, oskuldsintyg och oskuldsoperationer, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) under en pressträff tillsammans med jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) under fredagen.
Det finns inget i den nuvarande lagstiftningen som gör det olagligt att oskuldsoperera en kvinna över 18 år i privat eller offentlig vård. En oskuldsoperation, eller hymenoperationer som det också kallas, är ett kirurgiskt ingrepp i underlivet som ska bidra till att en blödning uppstår vid samlag.
En granskning som SVT gjort visade att 5 av 20 kliniker var villiga att utföra en sådan operation som kostar mellan 10 000 och 40 000 kronor. Nyligen uppmärksammade SVT även att en läkare på kliniken Vårby Care i Stockholm rekommenderat en ung kvinna att stoppa in kycklinglever i underlivet för att bedyra sin oskuld på bröllopsnatten.
Oskuldskontroller
Oskuldskontroller utförs ofta för att tillgodose en familjs eller en släkts behov av att bruden är oskuld innan hon gifter sig. I dagsläget är oskuldskontroll enbart straffbart om det skett utan samtycke och om personen som undersöks är under 15 år. Då kan oskuldskontrollen enligt nuvarande bestämmelser anses vara sexualbrott, trots att handlingen inte har något sexuellt syfte.
Det är till exempel i och med nuvarande lagstiftning lagligt att en läkare utför en oskuldskontroll på en 17-årig tjej om det skett på hennes eget initiativ. Läkaren bryter däremot mot patientsäkerhetslagen, men kan i de flesta fall komma lindrigt undan.
TV4:s granskningsprogram Kalla fakta kunde 2015 avslöja att svenska läkare utfärdat ”oskuldsintyg”, något Socialstyrelsen kort därefter konstaterade var olagligt. Ett oskuldsintyg kan utfärdas av en läkare i syfte att fastställa om patienten haft samlag eller inte, vilket inte överensstämmer med vetenskap och beprövad erfarenhet. Att tvinga någon till en läkarundersökning strider mot svensk lag, då de upprättade intygen även de bryter mot patientsäkerhetslagen.
Kriminaliseringen av oskuldskontroller, oskuldsintyg och oskuldsoperationer är i enlighet med Tidöavtalet.
Läs även: 33 000 kronor i månadslön – kan bli nya kravet för arbetskraftsinvandrare