Facebook noscript imageOxenstierna: Värmebölja i Indien – men fler dör av kyla än värme
Gabriel Oxenstierna
Krönikörer
Oxenstierna: Värmebölja i Indien – men fler dör av kyla än värme
Det har varit en varm vår i Indien. Foto: Anna Karolina Eriksson/TT
Det har varit en varm vår i Indien. Foto: Anna Karolina Eriksson/TT

Det har varit värmebölja i Indien, och eftersom det svenska vädret inte gått att knyta till oro för klimatförändringar, har många medier tagit fasta på läget i Indien, skriver Gabriel Oxenstierna.

Det har varit varmt i Indien i under i mars och april i år, traditionellt de varmaste månaderna innan monsunen kommer igång. I avsaknad av några som helst tecken på klimatkris i Sverige, har nu svenska stormedia, bland annat SVT, nosat upp detta spår: Värmebölja i Indien. Enligt Indiens vädermyndighet nådde medeltemperaturen strax över 37 grader under april månad – en av de högsta på 122 år. SVT påstår att detta ”testar gränserna för mänsklig överlevnad”.

Läs även: DEBATT: Satsa på seriös energipolitik – inte kamp mot inbillad klimatkris

Enligt följande publicerade forskningsartikel visar det sig emellertid att det är hela 7 gånger fler människor som dör av köld, än som dör av värme. Studien avser den sjunde största storstaden i Indien, Pune, som ligger ungefär mitt i landet. Pune är en välutvecklad stad med 7,4 miljoner invånare. Temperaturerna varierar från som lägst 11 grader i december och januari till som högst 38 grader i april, som månadsgenomsnitt.

Jag antar att resultaten från Pune indikerar en situation som gäller i stora delar av Indien: kyla dödar långt fler än värme. Detta är också ett faktum som gäller internationellt. Enligt en omfattande studie som återges i The Lancet är det 8–10 gånger fler människor som dör av kyla än som dör av värme. Faktum är att den globala uppvärmningen räddar över 160 000 liv årligen, enligt Björn Lomborg.

I de senaste rapporterna från Indiens vädermyndighet konstaterar man att värmeböljan i mars bara resulterade i 1 dödsfall. Så under mars var det var tyvärr en indier som inte klarade av testet av ”gränserna för mänsklig överlevnad”. För april finns inga data än vad gäller dödsfall.

SVT och andra media påstår att denna värmebölja beror på ett ändrat klimat. Det är självklart så att värmeböljorna blir fler, och på vissa ställen slår rekord när den globala temperaturen stiger. Det gäller dock att vara försiktig med att blanda samman väderhändelser med klimatet, det senare är något som utspelas över minst 30 år. Värmeböljan i Indien är en regional väderhändelse som bara gäller de nordliga delstaterna och är i sig en för årstiden normal företeelse.

Tyvärr kommer många fler att dö av kyla runt om i världen nu när kostnaden för att värma upp bostäder skenar. Fattiga i länder med kalla vintrar kommer inte att ha råd att värma sina bostäder som tidigare.

Läs även: Oxenstierna: Miljöbalken görs om till klimatpolitiskt vapen

Ska vi snarare inte vara tacksamma för den globala uppvärmning som agerar livräddare åt mer än 160 000 människor årligen?

Varför denna klimathysteri över att Jorden blir lite varmare?

Gabriel Oxenstierna

Fil.dr i nationalekonomi, författare till böcker om finansmarknaden, samt med en fil.kand i kemi och miljövetenskap.