Facebook noscript imageParkslide i trädgården kan bli brottsligt
Nyheter
Parkslide i trädgården kan bli brottsligt
Parkslide såldes förr som trädgårdsväxt, nu kan det bli olagligt att inte ta bort den. Foto: Marianne Ahlenuis/TT
Parkslide såldes förr som trädgårdsväxt, nu kan det bli olagligt att inte ta bort den. Foto: Marianne Ahlenuis/TT

Naturvårdsverket vill klassa växten Parkslide som en invasiv art. Den svårutrodade växten skulle i så fall bli brottslig att inte utrota, och straffet är böter eller fängelse. Frågan är överlämnad till regeringen för beslut.

Parkslide är ett växande problem. Växten breder ut sig mer och mer och kommer den väl in i ett område är den ofta svår att utrota. Den är kraftig och kan bryta sönder både asfalt och betong. Naturvårdsverket vill nu klassa arten som invasiv, vilket gör den olaglig att inte utrota, rapporterar TT.

– Den är både främmande och invasiv. Den breder ut sig, kväver annan växtlighet och invaderar trädgårdar, säger Henrik Lange, expert på invasiva arter på Naturvårdsverket.

Ytterligare ett problem med parkslide är att det finns begränsad kunskap om hur den ska utrotas. Gör man fel reagerar växten på det, börjar skjuta ut rotskott och situationen kan förvärras ytterligare.

Växten är så problematisk att en mäklare varnades i fjol för att inte ha informerat ett köpare om att växten fanns i trädgården. Parkslide i en trädgård kan försvåra försäljning av huset.

Forskning bedrivs för att hitta metoder för att utrota växten.

– Jag har god förhoppning om att vi inom ett år har en metod som är ganska hundraprocentig för att ta knäcken på den här, säger Lange.

Naturvårdverket rekommenderar i dagsläget att låta växten vara i fred, om den inte uppenbart breder ut sig. Men börjar den breda ut sig så rekommenderar Lange att man klipper ner den vid markytan:

– Ofta räcker det med att man är ihärdig. Det kanske inte behöver kosta så mycket om man klipper ner växten fyra gånger om året i fem år och sedan har den tröttnat. Man ska inte måla fan på väggen för att man har parkslide på tomten.

Trots problemen med växten saknas regler i dag. Men naturvårdsverket har lämnat in ett förslag till regeringen där de vill att arten klassificeras som invasiv.

– Den är ett väldigt stort problem redan och vi vill inte att den ska bli ett större problem. Jag har en förhoppning om att vi till nästa sommar har det på plats, säger Lange till TT.

Beviljar regeringen Naturvårdsverkets förslag innebär det att den omfattas av reglerna för invasiva arter. Det blir i så fall olagligt att inte ta bort den, och man kommer i så fall att kunna straffas med böter eller fängelse.

Invasiva arter regleras av EU och lagstiftningen bygger på principen att det är förorenaren som betalar, dvs markägaren. Man blir som markägare därmed både skyldig att ta bort växten och själv stå för eventuella kostnader.

Läs även: Törnvall: Hotet från invasiva främmande arter

Nyhetsredaktionen