Facebook noscript imagePehrson om elbolagens tilltag: Orimligt, omoraliskt och oförskämt
Ekonomi
Pehrson om elbolagens tilltag: Orimligt, omoraliskt och oförskämt
Johan Pehrson kritiserar påståendet om att elbolagen vill bryta bundna elavtal. Foto: Johan Nilsson/Christine Olsson/TT
Johan Pehrson kritiserar påståendet om att elbolagen vill bryta bundna elavtal. Foto: Johan Nilsson/Christine Olsson/TT

Elbolag vill säga upp fleråriga bundna avtal med hänvisning till ”force majeure”. Bolagen menar att elkrisen är en stor oförutsägbar händelse och hävdar att de tecknade avtalen inte längre är bindande.

Personer som tecknat bundna elavtal har varit, och skulle blivit, relativt skonade när elpriserna skenat. Nu vill elbolagen säga upp fleråriga bundna avtal med hänvisning till force majeure, enligt uppgifter till Sveriges Radio Ekot

Force majeure är en juridisk term som ger rätt till att häva tecknade avtal på grund av en stor händelse som inte gått att förutse.

– Ingånget avtal måste hållas. Höjda elpriser är inte en oförutsebar händelse för företagen, säger konsumentvägledaren Maria Wiezell till Aftonbladet.

Påverkar bolagens ekonomi

Elbolagen befarar att elpriserna kan komma att vara höga under en längre tid, vilket i längden kommer att påverka deras ekonomi dramatiskt.

Den nuvarande situationen, där strypta gasleveranser och skenade elpriser påverkat elbolagen, skulle kunna gå under begreppet force majuere med grund i Rysslands invasion av Ukraina.

Kan bli svårt att bevisa

Om elbolagen har rätt att bryta avtalen på grund av den oförutsedda händelsen är ännu inte klarlagt. Enligt Maria Wiezell, konsumentvägledare och expert på konsumenträtt och konsumentjuridik, kan det bli svårt för elbolagen att bevisa att de höjda elpriserna är en oförutsägbar händelse.

– Om elbolagen vill bryta avtalen med hänvisning till force majeure måste de bevisa att det som skett är en händelse som de inte kunde förutse och som de inte kunde planera för, säger Wiezell och fortsätter:

– Priser fluktuerar, det beror på vind, på vatten i magasinen, det beror på kapacitet i våra kärnkraftverk och ett flertal andra faktorer. Det är inte oförutsebart. Vi har också haft krig i Ukraina sedan februari. Att det kan påverka priserna är inte heller oförutsebart, säger Wiezell till Aftonbladet.

Pehrson: ”Kommer vilja göra det olagligt”

Liberalernas partiledare Johan Pehrson är kritisk till elbolagens påstådda force majeure-argument. På Twitter skriver partiledaren att det är ”Orimligt, omoraliskt och faktiskt oförskämt” och att om bolagens tilltag är lagligt så kommer liberalerna ”vilja göra det olagligt”.


Även Centerpartiet har reagerat på uppgifterna. I en skriftlig kommentar till SVT Nyheter skriver partiet att det ”Är bolagens ansvar att kunna leverera på sina avtal. De kunder som varit förutseende och tecknat fast pris måste kunna lita på att de får det pris som de har i sitt avtal. Vi är mycket tveksamma till huruvida höga elpriser kan ses som force majeure.”

Kallar energibolag till möte

Efter uppgifterna om elbolagens planering av force majeure har finansmarknadsminister Max Elger (S) kallat in energiföretagen, Konsumentverket och Allmänna reklamationsnämnden till möte.

”I denna osäkra tid ska Sveriges hushåll veta att regeringen inte kommeratt lämna dem i sticket”, skriver Elger till Aftonbladet, via pressekreterare Simon Sätherberg.

Pressträff om energikrisen

Under onsdagsförmiddagen höll Liberalerna en pressträff i riksdagen om energikrisen. Deltog gjorde partiledaren Johan Pehrson (L) och partiets ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson. Partiet föreslog en rad nödbefogenheter, bland annat framfördes förslag om att genomföra en maxsänkning av elskatterna.

Liberalerna vill även ge Svenska kraftnät ett nöduppdrag inför vintern, då Sverige riskerar att drabbas av strömavbrott. Mats Persson sa att elkrisen behöver tryckas tillbaka med statliga garantier för ny elproduktion. Han poängterade även att det genast borde tillsättas en utredning för att ta reda på om det finns möjlighet att återstarta Ringhals 1 och 2 igen.

M vill att Vattenfall själva ska avgöra om man ska bygga ut den konventionella kärnkraften eller om man ska bygga modulära reaktorer så kallade SMR. Hur ser ni på det?
– Exakt vilken typ av kärnkraft som byggs ut är inte viktigast för oss. Det viktigaste är att det byggs ut kärnkraft. Här kommer det behövas ett större politiskt ansvarstagande, politiska signaler och politisk styrning så vi får fram mer elproduktion i Sverige och mer kärnkraft, säger Mats Persson till Bulletin.

Hur ser ni på de havsbaserade vindkraftsparkerna som regeringen planerar att bygga ute till havs?
– Vi är positiva till havsbaserad vindkraft.

Läs även: Här får du betala 35 gånger mer för elen än din granne

Alex Alma

Reporter
alex@bulletin.nu