Facebook noscript imageHär får du betala 35 gånger mer för elen än din granne
Fokus
Här får du betala 35 gånger mer för elen än din granne
Sveriges fyra elprisområden.  Foto: Svenska kraftnät/Jonas Ekströmer/TT
Sveriges fyra elprisområden. Foto: Svenska kraftnät/Jonas Ekströmer/TT

Betala 35 gånger mer för en kilowatt än grannen? Så kan verkligheten se ut för dem som bor på fel sida gränsen mellan två elprisområden.
På plastfabriken Plastinject i Anderstorp står maskinerna stilla dagtid: ”Vi vill inte köra nu, det skulle vara helt vansinnigt.”

Det är fortsatt kostsamt för de svenska hushållen när det kommer till elpriserna. Inför den stundande hösten och vintern väntas problemet växa, och i och med kriget i Ukraina ser utvecklingen ut att leda till samma situation, om inte värre, som den som rådde vintern 2021/22.

Elpriserna sätts beroende på var i landet du är bosatt. I Sverige finns fyra elprisområden indelade efter de största städerna i området: Malmö, Stockholm, Sundsvall och Luleå. I elprisområde ett och två, i norra Sverige, är kostnaderna för el betydligt lägre än vad de är i elprisområde tre och fyra i södra Sverige. Skillnaden beror på i vilket område den el som konsumeras produceras, och hur mycket som krävs för områdets elkonsumtion.

Elprisområden avgör priset

I norra Sverige kommer elproduktionen främst från vattenkraft, och mängden energi räcker för att försörja hela elprisområde ett och två, vilket i sin tur innebär att man kan exportera energi till andra elprisområden eller länder.

I södra Sverige produceras inte tillräckligt med el för att befolkningen i elprisområde tre och fyra ska klara av att försörjas av områdenas elproduktion, vilket innebär att energi behöver importeras från andra elprisområden eller länder. Detta knuffar upp priset och gör det betydligt dyrare att vara bosatt i område tre och fyra.

Den 26 augusti klockan 09:42 låg priset i elområde ett och två på 22 euro per megawatt, samtidigt som det kostar 763 euro per megawatt i elprisområde tre och fyra.

Några kilometer ger stora skillnader

I Gävle kommun ligger orterna Bergby och Trödje. Mellan orterna skiljer det cirka 17 kilometer, en resa bilresa på ungefär en kvart. En annan sak som skiljer orterna åt, förutom den geografiska gränsen, är att de ligger på varsin sida om den gräns som markerar olika elprisområden.

Bergby ingår i elprisområde två, där en kilowatt kostar cirka 20 öre i nuläget, samtidigt som Trödje, elprisområde tre, har ett kilowattpris på cirka 7,6 kronor, enligt Svenska kraftnät. I det här fallet är det endast 17 kilometer som avgör om du ska betala ett 35 gånger högre pris eller inte.

Även mellan elprisområde tre och fyra kan liknande skillnader förekomma, även om det är mindre vanligt. Orten Anderstorp och tätorten Gislaved ligger båda i Gislaved kommun i Jönköpings län. Mellan orterna är det drygt 6,7 kilometer – en bilresa på tio minuter.
Tvärs igenom går gränsen för elprisområde tre och fyra.

Tisdagen den 17 augusti klockan 23:30 kostade en MWh 501 euro i elprisområde fyra, samtidigt som den kostade 14 euro i elprisområde tre. Detta innebar att priset skilde sig avsevärt mellan den som bor eller driver företag i Anderstorp och den som gör det i Gislaved.

Maskiner som står stilla

De höga energikostnaderna tvingar nu företag med hög förbrukning av energi att lägga om sina scheman för att på så sätt sänka sina kostnader. Plastfabriken Plastinject i Anderstorp, elprisområde fyra, planerar för att deras anställda ska arbeta på kvällar och helger eftersom elpriserna är höga dagtid, och man alltså måste låta maskinerna stå still då, rapporterar Ekot.

– Vi vill inte köra nu, det skulle vara helt vansinnigt. På grund av elpriset förlorar vi 600 kronor i timmen, säger delägaren i Plastinject, Kenneth Lundahl.

Läs även: DEBATT: Public services exkludering av små partier strider mot lagen

Alex Alma

Reporter
alex@bulletin.nu