”Äntligen!” tänker nog många av skattens skeptiker när regeringen nu meddelar att plastpåseskatten ska avskaffas. Men det dröjer till november nästa år innan skatten är borta.
Regeringen meddelar, via klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari, att plastpåseskatten kommer att avskaffas helt i budgeten för 2024. Beslutet kommer att gälla från november 2024.
– Vi är övertygade om att svenska folket använder sig av plastpåsar på ett klokt sätt i sin vardag och att det inte finns ett syfte med att de ska vara extra dyra, säger Romina Pourmokhtari till SVT
Året innan skatten infördes var förbrukningen 74 tunna plastpåsar per år och person. Det sjönk till 17, men målet inom EU är 40 så det finns en god marginal.
Skatten har kritiserats på många sätt, inte minst för att den fick många att köpa avfallspåsar på rulle och sen används de för både shopping och soppåse. Påsarna på rulle är oftast baserade på fossila råvaror medan de svenska plastpåsarna antingen var återvunna eller biobaserade.
– Konsumenterna har gått över till att köpa papperspåsar och avfallspåsar på rulle. Papper är ett tyngre alternativ som vid transporter kräver mer resurser och avfallspåsarna på rulle är, till skillnad från de flesta plastpåsar, ofta producerade av fossila råvaror. Skatten har helt enkelt varit kontraproduktiv, säger Henrik Oxfall, ansvarig för plastfrågor på IKEM, innovations och kemiindustrierna.
IKEM, innovations och kemiindustrierna menar att beslutet är en vinst för miljön eftersom skatten slog lika mot alla sorters plastpåsar vilket fick konsumenter att välja andra sämre typer av påsar.
– Den slopade plastpåseskatten blir en vinst för miljön. Skatten gjorde ingen skillnad på om plastbärkassen producerats av återvunnen, biobaserad eller fossil råvara. Nu kan plastproducenterna återgå till sitt omställningsarbete mot en cirkulär ekonomi för plasten, säger Nils Hannerz, näringspolitisk chef på IKEM.
Läs även: Strandhäll är en dålig vana i svenska regeringar