Två år efter införandet av plastpåseskatten har försäljningen av plastbärkassar rasat, medan efterfrågan på avfallspåsar rusat. De förutspådda skatteintäkterna har endast uppnått en tiondel av regeringens beräkningar.
Den första maj 2020 infördes den omdebatterade skatten på plastbärkassar. Priset för en vanlig plastpåse steg från cirka tre kronor till runt sju kronor i och med skatten.
Ett av regeringens mål, en minskad användning av dem, uppnåddes direkt. Ett år efter införandet hade försäljningen sjunkit till under tio plastpåsar per person och år, klart lägre än målet på 40 påsar till slutet av 2025, enligt en rapport från Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, IKEM.
Däremot gjorde regeringen en total felbedömning avseende skatteintäkterna. ”Målet var 2,1 miljarder under första året, den faktiska summan blev 200 miljoner”, skriver IKEM.
I dag dominerar användningen av papperskassar och dessutom har användningen av avfallspåsar i plast ökat dramatiskt eftersom plastbärkassarna ofta användes som avfallspåsar. ”Visserligen väger avfallspåsarna något mindre än plastbärkassarna men de är oftare tillverkade av fossil plast”, påpekar IKEMs näringspolitiska ansvariga Lena Lundberg.
”Vid slutet av november 2020, hade försäljningen av avfallspåsar på rulle ökat med omkring 80–85 procent jämfört med hur det såg ut innan den nya plastpåseskatten infördes”, berättar Magnus Törnblom, presschef på Axfood, för Ehandel.
Förra året beräknade regeringen att 2,8 miljarder skulle flöda in i statskassan tack vare plastpåseskatten, men bara en sjundedel av den summan uppnåddes.
Socialdemokraterna och Centern omprövar beslut
I Norge har handeln förbundit sig att ta ut en avgift på 50 öre per plastbärkasse, som sedan investeras i olika miljöprojekt, berättar Livsmedelsföretagens vd Pär Bygdeson. ”Vi tycker det är en bra modell eftersom den är tydlig för konsumenterna och för att pengarna direkt investeras i miljönytta och inte bara försvinner i allmän skatt. Vi hade föredragit denna lösning”, säger han.
Oppositionen – Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna – vill avskaffa skatten, medan Miljöpartiet och Vänsterpartiet håller fast vid den. Däremot omprövar nu både Socialdemokraterna och Centerpartiet, som bägge var med och fattade beslutet om skatten, sina ståndpunkter, enligt IKEM.
”Effekten av skatten måste kontinuerligt utvärderas, det är samhället som ska ställa om, inte individen,” säger Socialdemokraterna till IKEM.
Läs även: Miljökasse beskattas som plastpåse