Facebook noscript imagePojke frias i dom om dödsmisshandel
Nyheter
Pojke frias i dom om dödsmisshandel
Foto: Johan Nilsson/TT.
Foto: Johan Nilsson/TT.

En nu 15-årig pojke som anklagats för att ha orsakat en 17-årings död i Huskvarna förra sommaren frias av Göta hovrätt.

Pojken var 14 år – inte straffmyndig – när händelsen skedde och kan därmed inte dömas till något straff. Däremot har han ställts till svars i en bevistalan, som väckts av åklagare och motsvarar ett åtal.

Jönköpings tingsrätt fann i en tidigare dom att pojken gjort sig skyldig till grov misshandel och vållande till annans död.

Läs även: Han sade upp sig och blev klimataktivist

17-åringen hittades med svåra skärskador i en park och avled senare på sjukhus.

Den yngre pojken medger att han utdelat knivhugg, men hävdar att det skedde i nödvärn och att han därför är oskyldig. Göta hovrätt skriver i ett pressmeddelande ”att 14-åringen i och för sig hade rätt till nödvärn eftersom 17-åringen dessförinnan hade gått till angrepp med kniv mot en kamrat till 14-åringen, men att 14-åringen använde mer våld än vad nöden krävde. Detta eftersom det fanns alternativa sätt för 14-åringen att stoppa det pågående angreppet mot kamraten.”

Göta hovrätt har därefter gjort bedömningen att den yngre pojken var ”i ett sådant psykiskt tillstånd att det måste anses ursäktligt att han inte klarade av att anpassa sitt agerande till vad som hade varit tillåtet enligt bestämmelserna om nödvärn”.

Läs även: Lars Åberg: Missnöje kan man inte informera bort

Läs även: Malmer Stenergard (M) om den svenska migrationslagen: ”En farlig cocktail”

Text: TT/ Nyhetsredaktionen

TT Nyheter