Ett 40-tal skjutningar i år när endast halva februari har passerat. Totalt har fyra personer dött, och Polismyndigheten har utmålats som ineffektiv och dysfunktionell. Samtidigt har avgångskrav riktats mot rikspolischef Anders Thornberg.
Rikspolischef Anders Thornberg har offentligt ifrågasatts för polisens arbete. Sverigedemokraterna har bland annat riktat ett avgångskrav mot Thornberg, samtidigt som andra röster i allmänheten uttrycker en liknande ståndpunkt. Polismyndigheten har även kritiserats för vad man anser vara en ineffektivitet, och en passiv syn på kriminaliteten. Något som Thornberg själv inte känner igen sig i.
– Vi är tuffa i svensk polis. Vi ska vara gränssättande men också relationsskapande. Man ska kunna känna sig trygg med svensk polis och att vi följer svensk lag, säger han till TT.
Nya lagar och verktyg inväntas, samtidigt som den nya regeringen uttryckt att se till att antalet poliser ökar ska prioriteras. Sverige ska vid 2028 därmed lämna listan man har en av de lägsta polistätheterna i Europa och nå det generella EU-snittet.
– Vi ser nu i Stockholm när vi tillsatt ett par hundra ingripandepoliser hur vi äger geografin. Vi stoppar bilar, vi kan utföra vårt grunduppdrag, vi kan uppträda på alla platser på ett helt annat sätt och vara mycket mer offensiva.
Oklart med områdespoliser i utsatta områden
Rikspolischefen kan dock inte svara på om det ökade antalet poliser kommer att innebära fler områdespoliser i socioekonomiskt utsatta områden, där gängkriminell verksamhet ofta har sin bas, och i vissa fall styr hela områden.
– Men det är en prioriterad verksamhet, påpekar han.
Samtidigt kan Thornberg uppge att man i sin databas har cirka 8 000 människor som bekräftat tillhör kriminella gäng. Han påtalar även att man under den senaste våldsvågen gripit såväl 13- som 14-åringar med skarpladdade vapen, vilka, på grund av sin ringa ålder, inte förekommer i databaserna.
– Så pratar man om potentiella gärningsmän är det betydligt större siffror än 8 000.
Brott i låga åldrar
Stockholmspolisen uppskattar att cirka 80 procent av dem som frihetsberövats i gängkriminella sammanhang är under 18 år gamla. Frågan har väckts om det nu är läge att ta bort den kritiserade straffrabatten, vilket bland annat tagits upp i Tidöavtalet. Thornberg anser att det vore bra att utreda läget.
– Jag är ämbetsman. Men jag kan konstatera att efter att straffrabatten lyftes för 18–20-åringar så har våldet gått längre ner i åldrarna. Jag tycker att i det här läget borde man utreda allting.
För fem år sedan uttryckte polisen oro över införandet av straffrabatter. Man ansåg att det fanns överhängande risker att allt yngre personer dras in i brottslighet.
– Det vi sa om barn och unga då har fallit in.
Respekterar polisen
Samtidigt publiceras klipp på sociala medier föreställande poliser som utsätts för hån och förnedring. 1976 avskaffades lagen som gjorde det straffbart att förolämpa en polisman. En lag som polischefen saknar.
– När jag är ute och besöker poliser och ser vilka fruktansvärda verbala angrepp de blir utsatta för saknar jag den gamla lagen om missfirmelse av tjänsteman.
På frågan om kriminella har respekt för polisen är Thornberg dock tydlig:
– De har respekt för polisen i grunden. När vi har lagstöd griper vi dem vare sig de vill eller inte, med våld. Den senaste tiden har vi gripit flera hundra i Stockholm, säger polischefen till TT.
Linda Staaf-härvan
Utöver den explosionsartade vågen av gängkriminella våldshandlingar hänger även andra polisiära angelägenheter över polischefens huvud. Nästa vecka presenteras nämligen internutredningen gällande den så kallade Linda Staaf-härvan.
– Jag känner mig trygg utifrån hur jag uppfattat situationen och mitt agerande utifrån det. Men jag väntar också på att få den oberoende utredarens slutsatser.
Läs även: Diplomatsambo nekas medborgarskap – fick inte räkna in utlandsvistelse