Sedan Diskrimineringsombudsmannen kommit fram till att Försvarsmakten och Plikt- och prövningsverket diskriminerat människor med NPF-diagnoser ändrar nu Polisen grundutbildningens antagningspolicy. Nu kommer personer med exempelvis ADHD inte längre automatiskt att plockas bort, rapporterar Polistidningen.
Beslutet kommer att gälla från och med mitten av augusti då polisprövningen återöppnar efter sommaren. Då kommer de som söker in till polisens grundutbildning och uppger att de har en dokumenterad neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, även kallad NPF-diagnos, inte att automatiskt sållas bort vilket tidigare varit fallet.
Inom begreppet NPF-diagnoser ingår bland annat ADHD, ADD, autism och Tourettes syndrom.
Följer Försvarsmaktens exempel
I år slog en utredning från Diskrimineringsombudsmannen, DO, fast att Försvarsmakten och Plikt- och prövningsverket gjort sig skyldiga till diskriminering när de uteslutit personer från mönstringen med anledning av deras NPF-diagnoser.
Sedan utredningen presenterades tidigare i somras har Försvarsmakten ändrat sig. Numera kommer personer med NPF-diagnoser inte längre att sållas bort utan har rätt till att mönstra och att få en individuell bedömning.
Grundutbildningen till polis har fram till nu haft samma regler som Försvarsmakten tidigare hade gällande NPF-diagnoser men nu har Polismyndigheten beslutat att man på grund av DO:s beslut kommer att förändra policyn för antagningen.
– DO har slagit fast att Försvarsmakten måste göra en individuell bedömning av de sökande. Och vi anser att även vi måste följa det ställningstagandet, säger Eva Årestad Radner, nationell samordnare för grundutbildningen till polis till Polistidningen.
Läs även: Polisen efter skotten i Kristianstad: ”Risk för eskalering”
”Väldigt fyrkantigt”
Polisförbundets andra vice ordförande Anna Nellberg Dennis har i en kommentar till TT uppgett följande:
”Polisförbundet har aldrig tagit ställning i den här frågan, men jag tycker att det är rimligt att personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar inte dras över en kam utan prövas som individer.”
Förbundet vill understryka att de själva aldrig varit drivande i frågan och att Nellberg Dennis uppfattning är hennes egen.
”Det finns ju enorma skillnader mellan personer som på papperet har samma nedsättning och det är väldigt fyrkantigt att säga att ingen av dem kan bli polis. Därför välkomnar jag personligen den här förändringen”, fortsätter hon.
Läs även: Försvarsmakten om sin kampanj: ”Kostade 400 000 kronor”