Totalt ska över 1 000 miljarder kronor plöjas ner i flera gröna industriprojekt i norra Sverige de kommande åren. Samtidigt råder negativ befolkningsutveckling i norr. Hur ska de nya supermoderna fabrikerna bemannas? Nu har ett informellt nätverk bildats och stora rekryteringsresor till Kina planeras. ”Vi ska försöka rekrytera på plats”, uppger Markus Gustafsson, tidigare vd på PR-byrån Prime, nu ägare till flera bolag i norra Sverige.
– Norra Sverige står inför en enorm utmaning. På bara några år måste regionen ställa om från i princip 50 år av stagnation till 50 år av tillväxt.
Det säger Markus Gustafsson, Luleåbo och styrelseledamot i Luleå Tekniska Universitet och ägare av en rad bolag i norr. Han talar så klart om den pågående gröna omställningen i norra Sverige. Den som kallats för början på en ny industriålder, eller för det nya gröna Ruhrområdet.
I Kiruna och Malmberget ska LKAB investera mellan 10 och 20 miljarder kronor årligen i sina anläggningar fram till 2040. Det är Sveriges största investering någonsin och målet är att ställa om produktionen för att kunna förse SSAB nere i Luleå med järnsvamp som sedan ska omvandlas till det fossilfria stål som inte minst bilindustrin efterfrågar.
– Vi räknar med att våra egna investeringar kommer att skapa 2 000 – 3 000 nya jobb vid om- och nybyggnation av våra anläggningar under mer än 20 år. Vid sidan av det kommer vi själva att behöva anställa när vi expanderar verksamheten, säger Grete Solvang Stoltz, HR och hållbarhetsdirektör på LKAB.
”Det är en omöjlig ekvation”
I december förra året meddelade även det nystartade H2 Green Steel där Henrik Henriksson, tidigare vd och koncernchef för Scania, blir ny vd, att man tar upp jakten för att bli först med att producera det gröna stålet. Företaget ska investera 25 miljarder kronor i en fabrik utanför Boden och siktar på att kunna göra sina första leveranser redan 2025.
– Jag började titta på de här investeringsplanerna och ställde mig frågan hur vi ska få ihop det här. Det är bara att titta på kurvorna. Befolkningen i norra Sverige har minskat de senaste 30 åren, vi har bland världens högsta medelålder, samtidigt som vi har en väldigt låg arbetslöshet. Var finns arbetskraften för alla de här satsningarna? Det är en omöjlig ekvation, konstaterar Markus Gustafsson.
När han tog med sig sina funderingar till LKAB och Luleå Tekniska högskola, där han sitter i styrelsen, kunde han konstatera att det inte heller fanns någon exakt plan för hur kompetensförsörjningen skulle säkras.
– Vi insåg att alla inblandade måste kroka arm för att klara av den här omställningen, säger Markus Gustafsson.
Man insåg att det inte bara handlade om ingenjörer, utvecklare eller maskinoperatörer. Norra Sveriges expansion är lika mycket beroende av fler lärare, barnskötare, restaurangägare och så vidare.
– Folk måste vilja bo här. Det kan inte handla om fly in fly out. Och då måste vi kunna erbjuda attraktiv barnomsorg, skolor, service, allt och det måste finnas en plan för det, menar Linda Nilsson, vd på Norrbottens Handelskammare.
3 000 anställda ger 7 000 jobb
Katarina Borstedt är ansvarig för kompetensförsörjningsfrågor på Northvolts batterifabrik i Skellefteå. Företagets anställda har 70 nationaliteter. I mars fick man en order på batterier om 120 miljarder kronor från tyska Volkswagen och företaget siktar på att vara i produktion innan årets slut.
Det är Northvolts investering som kommit längst och Katarina Borstedt uppgav nyligen på ett seminarium, som anordnades av Arbetsförmedlingen, att man siktar på att öka antalet anställda med 500 personer om året. Ovanpå den siffran ska alla underleverantörer och andra jobb läggas till och här räknar Northvolt med att minst lika många personer kommer att etablera sig i regionen de kommande åren.
– Vi räknar med en effekt på cirka 1 till 1,5 gånger jobben så våra 3 000 anställda betyder totalt kanske 7 000 nya jobb. Vi är många här uppe med stora behov som ska dela på de få som finns på plats. Vi måste helt enkelt få fler människor att flytta upp, säger hon.
Anja Palm är näringslivschef i Skellefteå kommun. Hon berättar om ett Skellefteå som växer i rekordfart. Nya skolor och förskoleavdelningar öppnas hela tiden. Engelska skolans etablering i staden 2019 är bara ett exempel.
– Det var när Northvolt presenterade sin investeringsplan som de stora investeringarna utifrån kom. Det har framför allt varit fastighetsutvecklare men även olika näringslivsetableringar. Vi räknar med att det kommer att skapas mellan 6–10 000 nya jobb i kommunen fram till 2030.
”Vi kommer att rekrytera på plats i Kina”
Åter till Markus Gustafsson. Läget var alltså att aktörerna inte hade en samlad plan eller idé om hur man skulle skaffa sig rätt kompetens. Han kontaktade de stora tunga industriaktörerna som Boliden, LKAB, Northvolt, SSAB, Skellefteåkraft, Mobilaris och Luleå Tekniska Högskola. Tillsammans bildades en informell arbetsgrupp som döptes till ”T25”.
– Det står för att regionen behöver attrahera 25 000 nya invånare för att klara den här expansionen. Helst med teknikkompetens, säger Markus Gustafsson.
Man insåg dock att möjligheten att göra de här rekryteringarna i Sverige var små. Blicken skulle behövas lyftas mot utlandet och just nu är T25 i färd med att göra målgruppsanalyser och i slutet av året planerar man att göra rekryteringsresor och sjösätta sitt handlingsprogram.
– Vi vet inte exakt hur det ska gå till men ett scenario är att vi reser till en region i Kina där vi sätter ut annonser, anordnar rekryteringsdagar och gör rekryteringarna där på plats. Vi måste öka takten här. Det är bråttom. Jag är delägare och sitter i styrelsen för ett företag som heter Mobilaris och vi har tagit över hela familjer till Sverige där både mannen och kvinnan är utvecklare, säger Markus Gustafsson.
Men det handlar också om att få nyutexaminerade studenter från Luleå Tekniska Högskola och andra universitet att stanna kvar i regionen. Idag lämnar de flesta norra Sverige för att söka jobb söderut.
– Vi ska kunna erbjuda dem attraktiva jobb och vi tror att du som nyexaminerad ingenjör är intresserad av att arbeta i branscher som tillhör den absoluta spetsen i den gröna omställningen, säger Markus Gustafsson.
Man ska också skapa en databas och landningssida för personer som tidigare sökt jobb på de stora företagen i norr och de internationella kampanjerna.
– SSAB kanske får in 6 000 ansökningar per år och anställer mellan 3 - 400 personer. De personer som blev ratade i den här första omgången är ofta väldigt kompetenta och har visat att de är villiga att arbeta här uppe. Det måste vi ta tillvara, konstaterar Markus Gustafsson.
TEXT: Martin Berg