2022 var ett tufft år för den svenska ekonomin, och det ser inte ut som om 2023 bjuder på någon återhämtning. Det nya året börjar skakigt med flera prognoser om fallande priser på bostadsmarknaden, ökande konkurser och allt fler ärenden hos inkasso.
2022 präglades av krig, inflation och skyhöga elpriser, faktorer som påverkade den svenska ekonomin negativt under det gångna året och som kommer att fortsätta att ha konsekvenser för ekonomin i år.
Bostadspriserna har fallit under hela 2022 och väntas gå ner ytterligare under det nya året. Bara i december månad förra året föll priserna på bostäder med i snitt 2,4 procent. Sedan toppnoteringen i våras har bostadspriserna för både lägenheter och villor fallit med nästan 17 procent.
– Vår prognos har varit att bostadspriserna ska falla med drygt 20 procent i Sverige som helhet enbart till följd av ränteuppgången. Vi börjar helt klart närma oss de nivåerna nu, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB, i ett pressmeddelande.
Generellt sett har villor fallit mer i pris än lägenheter, minus 19 procent mot bostadsrätters minus 14 procent.
Ökande konkurser
Antalet konkurser i Sverige under andra halvan av 2022 var det högsta på tio år enligt kreditinformationsföretaget UC:s sammanställning. Konkurserna ökade med 22 procent i jämförelse med samma period för 2021.
Antalet nystartade bolag under december månad har minskat med 13 procent i jämförelse med samma period i fjol.
– Kontrasterna mellan de första månaderna under 2022 och där vi står i dag är stora. Resulterar detta i en uppsägningsvåg och uteblir energistödet för företag dessutom helt under vintern så riskerar svenska företag att få det ännu tuffare, säger Johanna Blomé, ekonom på UC, i ett pressmeddelande.
Konkurserna inom framför allt hotell- och restaurangbranschen ökade med 29 procent under december 2022 jämfört med samma månad för 2021. Antalet konkurser under det gångna året var det högsta någonsin inom branschen, och hade det lägsta antalet nystartade.
Ökande antal inkassoärenden
Allt fler företag har problem med kunder som inte betalar sina räkningar. Inkassoföretaget Svea Inkasso tecknade i perioden januari–november 25 procent fler inkassoavtal i jämförelse med samma period ifjol.
– Uppgången är gigantisk. Alla brottas med sena betalningar – även bolag med prioriterade fordringar. När det gäller uppdragsgivare med näringsidkare som kunder ser vi att ärendemängden har ökat med ungefär 50 procent hittills i år, säger Anna Strömberg, inkassochef, till Dagens Industri.
Inkassokraven ökar avsevärt och uppgången beskrivs som gigantisk. Strömberg säger vidare att beloppen som utkrävs har ökat med nästan 100 procent.
Läget för den svenska ekonomin under 2022 var kämpigt och innehållet i den uppdaterade lägesrapporten bådar inte gott för det nya året när det gäller den svenska ekonomins utveckling.
Läs även: Konkursvåg drar fram över Sverige – ökar med 22 procent