Europaparlamentet antog i går ett förslag om att naturen i Europa skall återställas från mänsklig aktivitet. Förslaget har väckt väldigt starka känslor från bägge sidor.
Hundratals lantbrukare är samlade i protest utanför Europaparlamentet i Strasbourg för att protestera mot lag som hotar att göra flera miljoner hektar jordbruks- och skogsbruksmark omöjlig att använda. Lagförslaget riskerar också att klassa jordbruk som industrier med helt nya regler för utsläpp och byråkrati.
Förslaget innebär en stor återställning från mänskligt brukad mark och havsmiljö till att återgå till att vara obrukad. Förslaget innehåller också EU-krav på grönområden i städer. 2040 måste städer ha minst 3 procent grönytor, en siffra som ska ökas till 5 procent 2050.
I närheten av jordbrukarnas demonstration pågår en mindre demonstration där av en grupp unga miljöaktivister, bland dessa Greta Thunberg, demonsterar för att få igenom förslaget.
– Vi behöver naturen för att överleva helt enkelt. Om vi fortsätter som vi gör nu är vi på väg mot ett stup, säger svenska Greta Thunberg från Fridays for future till TT.
När förslaget behandlades i miljöutskotten slutade det i en kaotisk votering som drog ut på tiden. Hoppet för många var att voteringen i Strasbourg skulle återremittera förslaget till kommissionen i stället för att gå vidare.
– Vi vill se ett mer genomtänkt förslag och ett förslag som faktiskt har en utvärdering av vad det betyder för Sverige, svenska bönder och svenska jordbrukare. Det här är inte den lagstiftning som vi behöver, säger Jessica Polfjärd (M), till nyhetsbyrån.
En ”seger för Centerpartiet”
På den andra sidan är det en mer påtaglig optimism. Den centerpartistiska Europaparlamentarikern Emma Wiesner kallar förslaget för en seger för Centerpartiet. Hon menar att det är en seger för miljön, klimatet och landsbygden.
Grundförslaget var, enligt Wiesner, dåligt men förhandlingar har gjort det bra. Hon skriver att M och KD lämnade skogen i sticket och att C leverade resultat för miljön, klimatet och landsbygden.
Den liberala Europaparlamentarikern Karin Karlsbro är inte lika optimistisk i sin tolkning:
– I de här frågorna är C varken gröna eller liberala. Vår klimat- och miljöpolitik utgår från vetenskapen, säger Karin Karlsbro (L).
Kritikerna till förslaget har varnat för kraftigt stigande matpriser och att det kan bli en livsmedelsbrist om jordbruk måste läggas i träda.
Jämn omröstning i plenum
Omröstningen blev väldigt jämn, med 324 röster för, 312 emot och 12 nedlagda. Det innebär att parlamentet nu har en ståndpunkt och kan inleda förhandlingar med medlemsländerna i ministerrådet.
Av de svenska partierna röstade M, SD, L och KD emot medan C, S, V och MP röstade för.
Kommissionen hoppas på att nå en kompromiss under hösten som i så fall går tillbaka till parlamentet för en andra votering.
Läs även: Regeringen skärper villkoren för anhöriginvandring