Facebook noscript imageRegeringen skärper villkoren för anhöriginvandring
Nyheter
Regeringen skärper villkoren för anhöriginvandring
Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) och SD:s partisekreterare Mattias Bäckström Johansson vill skärpa anhöriginvandringen. Foto: HENRIK GUSTAFSSON NICANDER / TT
Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) och SD:s partisekreterare Mattias Bäckström Johansson vill skärpa anhöriginvandringen. Foto: HENRIK GUSTAFSSON NICANDER / TT

Tidöpartierna presenterar nu lagändringar som kommer att skärpa försörjningskraven liksom kraven för ”ömmande omständigheter” vid anhöriginvandring.

Vid en presskonferens idag presenterade Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) och SD:s partisekreterare Mattias Bäckström ny skärpningar av migrationspolitiken, med sikte framför allt på villkoren för anhöriginvandring, rapporterar TT.

Förslagen ska ses som en del av Tidöpartiernas utlovade ”paradigmskifte” och sikta på att minska migrationen till Sverige.

- Regeringen och Sverigedemokraterna fortsätter att stå upp för en stramare migrationslagstiftning, säger Mattias Bäckström Johansson, partisekreterare för SD, vid pressträffen.

Enligt de nya förlaget ska försörjningskravet i samband med anhöriginvandring tillämpas i fler fall. Idag finns en frist på tre månader då försörjningskraven inte gäller för flyktingar och eller så kallade ”alternativt skyddsbehövande”.

- Den nya huvudregeln innebär att för alternativt skyddsbehövande ska försörjningskravet gälla från dag ett, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M).

I ett försök att motverka tvångs- och barnäktenskap höjs öven åldersgränsen för när sambo, make eller maka får vägras anhöriginvandring, från 18 till 21 år.

– Det motsvarar den högsta åldersgräns som tillåts enligt EU-rätten, säger migrationsministern.

Skärpta krav för humanitära skäl

Samtidigt begränsas möjligheterna att bevilja barn och vissa vuxna uppehållstillstånd på grund av så så kallade ”särskilt” ömmande omständigheter. Istället införs det hårdare kravet ”synnerliga” skäl, som ska gälla även för barn.

Förslagen har kritiserats för att vara inhumana och bryta mot barnkonventionen men enligt migrationsministern ligger förslagen i linje med internationell rätt, och de nya reglerna kommer att gynna integrationen.

– Det är viktigt att ställa krav på att människor som vill återförenas med anhöriga ska kunna försörja dem för att det också bidrar till att man bättre integreras och snabbare får ett arbete, säger hon enligt TT.

I nästa steg går nu lagförslagen till lagrådet för granskning, och avsikten är att lagändringarna ska träda i kraft 1 december i år.

Läs även: Efter Bulletins avslöjande vill regeringen återkalla uppehållstillstånd för semestrande flyktingar

Nyhetsredaktionen