Höjningarna av räntor kommer nu från allt fler institut och kostnadsökningarna kommer inte bara att drabba dem med eget boende utan även hyresgäster. Stigande räntor förs över via hyrorna.
Under måndagen meddelade SBAB att de höjer sina listräntor från 0,1 procentenheter till 0,45 procentenheter. Det är på grund av stigande upplåningskostnader då Riksbanken höjt sin ränta.
Andra institut har följt eller kommer att följa SBAB inom kort för att anpassa sig till det nya läge som finns när ekonomin mycket snabbt skiftade från låg till hög inflation.
De som äger sina egna bostäder drabbas hårdare än andra. Räntorna går upp när inflationen stiger, riskerar att bli kvar på höga nivåer under lång tid. Det är något som slår hårt mot bostadsmarknaden.
Även hyresgäster drabbas
Det talas betydligt mindre om konsekvenserna för dem som bor i hyresrätter. Även hyresgäster drabbas indirekt av stigande räntor då hyran måste höjas för att kompensera för de stigande räntorna. Fastighetsägarens lån blir dyrare och den kostnaden måste betalas av någon, i det här fallet kan det drabba hyresgästen. Det är dock långt ifrån självklart.
– Förhandling är förhandling. Bara för att kostnaderna ökat är det inte självklart att man ska ha full kompensation i alla sammanhang, utan det finns vinnare och förlorare också när priser och kostnader ändras. Och vem som blir vinnare och förlorare här, det är svårt att veta, säger Bo Söderberg, forskare i fastighetsekonomi vid Kungliga tekniska högskolan till SVT.
Ungefär vart tredje hushåll i Sverige är en hyresrätt vars hyra vanligtvis förhandlas mellan fastighetsägaren och hyresgästföreningen. Årets förhandlingar väntas bli riktigt tuffa.
– Men vi kan inte gå med på att kompensera för alla kostnadsökningar som värdarna har. Hyresgästernas kostnader för allt annat har ju gått upp. Att då också hyran ska gå upp drastiskt, det kan inte vi gå med på. Men vi säger också att vi måste förbereda oss på det värsta nu, säger Martin Hofverberg, chefsekonom på Hyresgästföreningen till SVT.
Kompensation
– Vi tycker att något liknande bör gå ut till hyresgästerna och har därför föreslagit ett hyresavdrag för de ökade kostnaderna. Det skulle innebära att man får betrakta 30 procent av sin hyra som en räntekostnad som man kan dra av. Det skulle innebära 400–500 kronor i månaden för en typisk hyresgäst om vi fick igenom ett sådant förslag, säger Söderberg.
Bland många hyresgäster finns nu en stigande oro för att de inte ska kunna bo kvar utan behöva flytta.
Läs mer: Bopriser faller både brett och snabbt