Facebook noscript imageRapport: Egyptisk bloggare bakom LVU-kampanjen
Nyheter
Rapport: Egyptisk bloggare bakom LVU-kampanjen
Kvinna med slöja promenerar på gata i Halmstad. Foto: Fotograferna Holmberg / TT
Kvinna med slöja promenerar på gata i Halmstad. Foto: Fotograferna Holmberg / TT

I en ny rapport av Försvarshögskolan konstateras en egyptisk bloggare ligga bakom LVU-kampanjen som drog igång sommaren 2021. Kampanjen fick stor spridning i Sverige och utomlands.

Linda Ahlerup och Magnus Ranstorp, forskare på Försvarshögskolan, har kartlagt LVU-kampanjens uppkomst i en ny rapport. Där dras slutsatsen att det varit en egyptisk bloggare som drog igång LVU-kampanjen.

LVU-kampanjen drog igång sommaren 2021, men fick fart först i början av 2022. Bilden av att den svenska staten tvångsomhändertog barn från muslimska föräldrar spreds världen över, framförallt i muslimska länder.

Utländska aktörer med många följare spred denna desinformation på sina sociala medier och protester mot LVU ägde rum runt om i landet.

– Den svenska proteströrelsen uppstod inte ur ett vakuum, utan baseras på en känsloladdad fråga och oro som funnits under en längre tid, säger Linda Ahlerup, analytiker på Försvarshögskolan, i ett pressmeddelande.

Konsekvenser

Rapporten har tagits fram av Försvarshögskolan uppdrag av Myndigheten för psykologiskt försvar. I den redogörs för LVU-kampanjens spridning i Sverige, men även internationellt.

Rapporten pekar särskilt ut en egyptisk bloggare som en nyckelfigur bakom den internationella spridning som LVU-kampanjen fick.

Mannen har intervjuade flera föräldrar som påstått att deras barn kidnappats av den svenska staten. Intervjuer som han sedan spridit på sina kanaler.

Mannen uppges även ha spridit information och propaganda för terrorgrupperna IS och al-Qaida under flera års tid.

Betydande insatser

Rapporten konstaterar att LVU-kampanjen varit den största påverkanskampanj som Sverige utsatts för.

– Detta utvecklades sedan till det som benämnts som den största påverkanskampanjen som Sverige någonsin träffats av, säger Linda Ahlerup.

Linda Ahlerup och Magnus Ranstorp menar att man bland annat måste jobba mer förebyggande mot framförallt desinformationen som sprids.

De menar även att förtroendeskapande insatser mellan invånare och myndigheter är ett viktigt sätt att motverka liknande händelser.

Gabriella Mait

Reporter