Facebook noscript imageRapport: Kvinnor i Sverige är otryggast i Norden
Nyheter
Rapport: Kvinnor i Sverige är otryggast i Norden
Av alla kvinnor i Norden har svenska kvinnor det värst. Foto: Jon Olav Nesvold/Hussein Malla/AP/TT
Av alla kvinnor i Norden har svenska kvinnor det värst. Foto: Jon Olav Nesvold/Hussein Malla/AP/TT

Enligt statistik från GIWPS, Georgetown institute of women, peace and security, har svenska kvinnor det sämst i Norden. Landet som hamnar sist på listan är Afghanistan där kvinnors rättigheter sjunkit markant sedan talibanerna tagit över större delen av landet.

Enligt statistik från Georgetown institute of women peace and security för 2021/2022 är Sverige det land där kvinnor har det sämst jämfört med de andra nordiska länderna. Sverige ligger fortfarande i toppen bland de 170 länderna som var med i mätningen men får se sig besegrade av sex länder.

På första plats ligger Norge med 0,922 där maxpoängen är 1,0. På en andra plats ligger Finland med 0,909 följt av Island på 0,907 och Danmark på 0,903. Sverige hamnar på en sjundeplats med poängen 0,895 där Schweiz och Luxemburg ligger före.

Kvinnors säkerhet i sin omgivning

Mätningen utgår från tre grupper gällande inkludering, rättvisa och säkerhet där bland annat diskriminerande normer, parlamentarisk representation och brott i nära relation ingår.

Sverige brister som värst i frågan om kvinnors säkerhet i sin omgivning där man ur det statistiska perspektivet ligger under länder som Georgien, 40:e plats, Tadjikistan, 85:e plats, och Kina, 89:e plats. Sverige har i den frågan 68,9 poäng jämfört med topplandet Norge som har 89,5. Bland länderna som ligger på topp sju har Sverige näst flest fall av våld i nära relation, där Finland står med ett poäng över.

Sverige har bättre statistik när det kommer till antalet kvinnor i parlamentariska positioner där vi ligger på första plats bland de sju toppländerna med sina 47,0 poäng. Sverige ligger även högt bland de sju toppländerna gällande finansiell inkludering.

Kvinnor har det värst i Afghanistan

De länder som ligger i botten på listan är länder som Jemen, Syrien och Afghanistan. Afghanistan har 0,278 poäng totalt och brister allra tydligast i frågor kring kvinnors utbildning, kvinnors positioner i parlamentet, organiserat våld mot kvinnor, kvinnors syn på säkerhet i sitt närområde samt våld i nära relation.

Flera statistiska poäng har sjunkit märkvärt sedan talibanerna tog över makten. GIWPS har under 2021 lagt extra fokus på att undersöka hur det ser ut i landets provinser och kunde därmed rapportera att kvinnor har det som bäst i området Panjshir, som varit relativt skonade från talibanerna i och med att motståndsstyrkan har sitt säte i provinsen. Provinsen som har det värst är Uruzgan i sydvästra Afghanistan.

Läs även: Barn och ungdomar som döms för narkotikabrott blir ofta återförbrytare

Alex Alma

Reporter
alex@bulletin.nu