Sverige har en omfattande brist på händig arbetskraft, där praktiska färdigheter är vitala för förmågan att utföra jobbet. Nu vill regeringen göra samtliga gymnasieprogram högskoleförberedande, uppger SVT.
Enligt en rapport från Svenskt näringsliv som publicerades tidigare i år behöver 18 000 elever tas in – varje år – fram till 2035 för att täcka behovet av arbetskraft.
Rapporten betonar även att många ungdomar i dag blir tveksamma gällande om man ska välja en yrkesförberedande eller högskoleförberedande gymnasieutbildning.
”Ställda inför valet om ett högskoleförberedande eller yrkesförberedande program finns det trots allt en stor grupp, 37 procent, som även om de till slut valde den teoretiska vägen, övervägde att satsa på yrkesprogrammen.”, skriver Svenskt näringsliv i rapporten.
Nu har regeringen lagt ett förslag som skulle göra alla gymnasieutbildningar högskoleförberedande.
Politikernas åsikter går isär
Liberalernas Fredrik Malm är kritisk till förslaget, han menar att skoltrötta ungdomar vill ut snabbt i arbetslivet – inte fastna vid skolbänken.
– Branschen skriker efter hantverkare med praktiska yrkeskunskaper, inte efter byggjobbare som läst litteraturvetenskap. Regeringen borde därför fokusera på att göra snabba och korta utbildningar med mycket praktik, säger Fredrik Malm (L).
Utbildningsminister Anna Ekström (S) ställer sig dock positiv till förslaget.
– Det här förslaget skrämmer inte bort någon. Det kommer att vara enkelt att välja bort de högskoleförberedande delarna, säger Anna Ekström till SVT.
Läs även: Lista: Sveriges farligaste yrken – nära 500 döda på tio år
Läs även: Storgöteborg: Förkortad handläggningstid efter nytt initiativ