Facebook noscript imageRegeringens plan: Stora vindkraftsparker till havs ska lösa elbristen i södra Sverige
Ekonomi
Regeringens plan: Stora vindkraftsparker till havs ska lösa elbristen i södra Sverige
Foto: Stig-Åke Jönsson / TT
Foto: Stig-Åke Jönsson / TT

Regeringen föreslår att anslutningskostnaderna för havsbaserad vindkraft skall minskas. ”Det finns ett stort intresse i att bygga” sådana vindkraftsverk, säger energiminister Anders Ygeman. Målet är att öka elproduktionen i södra Sverige, som lider av ett ökande underskott av eleffekt.

– Elanvändningen kommer att öka i takt med elektrifieringen [av transporter och industrier]. Vi måste därför ta höjd för upp till en fördubblad elanvändning för att bidra till klimatomställningen, säger miljö- och klimatminister Per Bolund vid en pressträff.

Regeringen kommer därför att ge Svenska Kraftnät i uppgift att bygga ut transmissionsnätet ute till havs – där det är möjligt. De lägre anslutningskostnaderna som i dag meddelades kommer att underlätta etableringen av havsbaserade vindkraftverk, enligt Ygeman.

– Det finns stor potential och ett stort intresse i att bygga ut havsbaserad vindkraft. Det gäller ansökningar hos Svenska Kraftnät som motsvarar 350 terawattimmar [TWh] el bara för södra Sverige, säger Ygeman.

Vindkraftverken till havs kan bli ordentligt stora. På andra platser, som utanför bohusländska Tanum, har uppemot 200 meter höga vindkraftverk byggts.

Förra året producerade Sverige 159 TWh. Vindkraft står för nästan en femtedel av den svenska elproduktionen, efter vattenkraft som levererar 45 procent av landets el och kärnkraft 30 procent.

– Havsbaserad vindkraft ger drygt 50 procent mer fullasttimmar än de på land. Vi har goda förutsättningar i Östersjön, eftersom det är ett innanhav. Det innebär lägre våghöjd, inget tidvatten och lägre sannolikhet för extrema vindar, säger Ygeman.

Läs även: Rekordår för vindkraften

Försvaret stoppar projekt till havs

I slutet av 2019 hade Sverige totalt nästan 4 000 vindkraftverk, med en total installerad effekt på 8 681 megawatt i slutet av 2019. Men vindkraftsbranschen klagar på att den nuvarande tillståndsprocessen, som de anser hämmar den fortsatta utbyggnaden. Mellan 2014 och 2019 avslogs nästan hälften av alla vindkraftverk.

Den vanligaste anledningen till avslag är att kommunerna nekar vindkraftsetablering, följt av artskyddsfrågor och att Försvarets intressen krockar med projekten, enligt Energimyndighetens Nulägesbeskrivning av vindkraftens förutsättningar.

Läs även: Omstridd vindkraftspark halveras

– Regeringen arbetar med havsplaner för hur olika delar av havsområden skall användas för försvarsändamål, naturskyddsändamål och inte minst för transporter och produktionen av förnybar el. Vindkraftsprojekten kommer att prövas mot olika samhällsmål, säger Bolund.

För fem år sedan stoppades bygget av en större vindpark med 700 vindkraftverk i Hanöbukten utanför Skåne av Försvaret. Regeringen motiverade sitt beslut med att området är ett strategiskt viktigt övningsområde för Försvarsmakten.

Etableringar av vindkraftverk i naturreservat eller Natura 2000-områden till havs är också svåra att få till. ”Vi har svårt att se att det finns så stora möjligheter att etablera vindkraftverk inom Natura 2000-områden till havs, eftersom områdena är utpekade som biologiskt mycket värdefulla”, skrev Havs- och vattenmyndigheten vid tidigare samråd.

Läs även: Kylan slår ut vindkraften – levererar bara fem procent av sin kapacitet

Dorothée Enskog