Facebook noscript imageVattenfall om kärnbränsleförvaringen: ”Viktig för hela Sveriges elförsörjning”
Nyheter
Vattenfall om kärnbränsleförvaringen: ”Viktig för hela Sveriges elförsörjning”
Vattenfalls pressekreterare Markus Fischer. Foto: Vattenfall och Jessica Gow/TT
Vattenfalls pressekreterare Markus Fischer. Foto: Vattenfall och Jessica Gow/TT

Vid Oskarshamns kärnkraftverk ligger SKB:s anläggning Clab, där använt kärnbränsle mellanlagras före slutförvaring i Forsmark. Tidigare i år meddelade Vattenfall att mellanlagret kommer att nå sin maxkapacitet på 8 000 ton under 2023, skriver Tidningen Energi.
”Om regeringen inte fattar beslut under augusti månad måste vi påbörja planering för ändrad drift av våra reaktorer”, skriver Vattenfalls pressekreterare Markus Fischer i ett mejlsvar till Bulletin.

Den svenska elproduktionen under 2020 var omkring 159 TWh varav Vattenfall stod för 75,9 TWh.

”Ringhals 1 togs ur drift i slutet av 2020, denna reaktor producerade 4,8 TWh under 2020. Även med de kvarvarande fem reaktorerna står Vattenfall för en väsentlig andel av svensk elproduktion”, skriver Markus Fischer.

Vattenfall har flaggat till marknaden att mellanlagret i Oskarshamn inte kommer att kunna ta emot mer kärnavfall i slutet av 2023.

”I så fall kan inte revisionen vid Forsmark 2 genomföras och reaktorn inte tas i drift efter det. Skulle ett beslut dröja länge kommer fler reaktorer att beröras.”

Hur kommer Vattenfall att påverkas om ett beslut dröjer i frågan om slutförvaring?

”I avvaktan på ett regeringsbeslut hoppas vi givetvis kunna återstarta våra reaktorer efter revisionerna med början 2024 genom att ett samlat beslut i slutförvarsfrågan kommer. Skulle det inte bli så uppstår nya risker och vi kan få problem med att återstarta reaktorer med början år 2024”, skriver Markus Fischer.

”Viktig för hela Sveriges elförsörjning”

Varför är ansökan viktig för Vattenfall?

”Den är viktig för hela Sveriges elförsörjning. Naturligtvis är den viktig för oss på Vattenfall, vi vill driva vår fossilfria el och bidra till utsläppsfri elektrifiering av vårt samhälle, industri och transporter”, svarar Markus Fischer.

Ansökan bör inte delas upp

Till Tidningen Energi har Andreas Erlandsson, kommunalråd i Oskarshamn, sagt att de inte godkänner en ökning av mellanlagringen om inget beslut om slutförvaringen är fattad.

– Vi kommer bara att godkänna en ökning av kapaciteten i mellanlagret om det samtidigt tas ett slutgiltigt beslut om slutförvar. Oskarshamn kommer inte att ge efter för ett separat beslut, här är kommunfullmäktige enig. Vi använder oss av vårt veto och säger nej, säger Andreas Erlandsson till Tidningen Energi.

Vattenfall vill inte dela upp besluten och menar att det i värsta fall kan leda till totalt stopp i elproduktionen.

”Fram till nu har detta handlat om ett väl sammanhållet slutförvarssystem med alla ingående komponenter och ömsesidiga beroenden. Det är vad sökanden, Svensk Kärnbränslehantering, SKB, efterfrågar. Alternativet där man bara tar ställning till frågan om mellanlagring skapar juridisk osäkerhet. Det kan i värsta fall sluta med tvärstopp för elproduktionen från svenska reaktorer”, skriver Markus Fischer till Bulletin.

Enligt Vattenfall behöver man få ett besked omgående av regeringen.

”Om regeringen inte fattar beslut under augusti månad måste vi påbörja planering för ändrad drift av våra reaktorer. Det gäller i första hand Ringhals 2 som efter planerad revision inte kan påbörja produktion i början av 2024”, skriver Markus Fischer.

”Avsaknaden av ett regeringsbeslut får ingen direkt påverkan på Vattenfall och dess anställda, men om beslutet skulle dröja länge får det givetvis effekter både på svensk elförsörjning och på bolaget”, avslutar Fischer.

Läs även: Cementa om förlängningen: ”Det är ett kortsiktigt andrum”

Läs även: Utvisad gängkriminell smög med på SAS-plan med evakuerade

Nyhetsredaktionen