Antalet fängslade journalister slog rekord i år. För tredje året i rad toppas listan av Kina. Det framgår av en sammanställning från The Committee to Protect Journalists, CPJ.
Sammanlagt satt 293 journalister i fängelse för sitt arbete vilket var fler än förra årets 280. Högst var antalet i Kina där 50 journalister fängslades.
På andra plats ligger Myanmar där antalet skjutit i höjden efter en militärkupp i februari. Därefter kommer Egypten, Vietnam och Belarus.
Hongkong ny på listan
För första gången återfinns journalister i Hongkong på listan, ett resultat av den nationella säkerhetslag som infördes av Kina 2020 i samband med omfattande demokratiprotester i staden. Några av dem kan komma att dömas till livstids fängelse, uppger CPJ. Sedan lagen infördes har demokratiaktivister utsatts för förföljelse och tortyr.
Läs även: Kina: Journalist får fyra års fängelse för rapportering om corona
På det kinesiska fastlandet är anklagelserna som riktas mot journalister ofta vagt formulerade. Den frilansande videojournalisten Zhang Zhan greps till exempel i maj 2020 sedan hon kritiskt granskat Kinas hantering av coronapandemin. Hon avtjänar nu ett fyraårigt fängelsestraff för att “söka gräl och ställa till med problem”, en anklagelse som ofta riktas mot dem som kritiserar kommunistpartiet.
För sjätte året i rad räknar CPJ till åtminstone 250 fängslade journalister. Orsakerna varierar mellan olika länder, men organisationen ser en växande intolerans mot oberoende journalistik, samtidigt som allmänhetens uppmärksamhet riktas mot stora frågor som coronapandemin och klimatförändringar.
Oväntade minskningar
I några länder minskade antalet journalister som sitter fängslade oväntat. Däribland Turkiet, som tidigare har toppat listan men nu ligger på sjätte plats efter att ha frigett 20 fångar det senaste året. Det innebar att antalet där nu är 18.
Saudiarabien har frigett 10 personer och har nu 14 fängslade journalister. Därmet ligger inte landet längre i topp fem.
CPJ ser dock inte frigivningarna som ett tecken på en förändrad syn på medierna. I Turkiet tvingades många medier stänga efter kuppförsöket 2016 och många journalister har lämnat branschen. Siffrorna speglar också att en del av dem som fängslats blivit villkorligt frigivna i väntan på rättegång.
Läs även: Hong Kong: Mediemagnaten Jimmy Lai fängslad
I Saudiarabien tros det brutala styckmordet på journalisten Jamal Khashoggi 2018, följt av flera gripanden 2019, ha haft en avskräckande effekt på journalister och därmed ökat självcensuren.