Hamas är en islamistisk terrororganisation som 2007 tog över Gaza från Fatah i en blodig kupp, och Fatah varnade skarpt mot deltagande i den Hamas-kopplade Palestinakonferensen i Malmö. Vill Hamas bli av med terrorstämpeln måste de uppfylla de tre krav som EU och övriga världen ställer på dem, skriver Martin Blecher, generalsekreterare för Vänskapsförbundet Sverige-Israel.
I Bulletin 30/5 hävdar partiledaren för Partiet Nyans Mikael Yüksel i ett debattinlägg att terroriststämpeln av den palestinska terrororganisationen Hamas borde hävas.
Terroriststämpeln av Hamas har dock inte uppkommit ur ett vakuum. Rörelsen grundades i mitten av 1980-talet. Hamas partiprogram från 1980-talet är djupt antisemitiskt. Man erkänner inte ett Israel sida vid sida om Palestina. Till skillnad från den andra stora palestinska organisationen, Fatah, anser sig Hamas vara strikt islamistiskt och har ett förhållningssätt i sitt handlande därefter.
Läs även: M-politiker på Hamas-kopplad konferens avgår
Det är svårt att sia om vem som är det palestinska folkets representant. Det är inte heller varken min plats eller gebit att ha en åsikt om saken.
Det kan dock konstateras att i det senaste valet till det israeliska parlamentet som ägde rum i november 2022 ställde 39 (!) partier upp för att få den israeliska väljarens röst.
Motsvarande siffra på den palestinska sidan var sex partier som ställde upp i det senaste valet, som ägde rum år 2006. I det palestinska valet 2006 fick Hamas drygt 44 procent av rösterna. Den andra stora organisationen, Fatah, fick drygt 41 procent. Av de fyra kvarstående partierna fick terrorstämplade PFLP drygt 4 procent och de tre kvarvarande hamnade under tre procent.
Då det senaste valet i Palestina ligger så långt tillbaka i tiden som år 2006 är det av naturliga skäl svårt att tolka hur den palestinska representationen ser ut idag. En aspekt som tillkommer till nämnda problematik är att opinionsmätningar inom Palestina inte görs lika frekvent som de görs motsvarande i Israel. Så vem som faktiskt kan ses som representant för det palestinska folket är svårt att svara på utifrån att
- det inte varit val i Palestina på 17 år och
- att opinionsmätningar – som lyfter frågan vem man skulle rösta på om det vore val idag – inte sker med löpande systematik.
Är det så att Hamas är representativt för det palestinska folket så ska man naturligtvis inleda dialog med dem. Denna dialog kan dock endast ske förutsatt att rörelsen accepterar de tre krav som EU och stora delar av den övriga världen ställt i utbyte mot normalisering. Kraven är explicita:
- Erkänn staten Israel
- Ta avstånd från terrorism
- Acceptera tidigare ingångna avtal
Läs även: Liberalerna: El-Haj bör lämna utrikesutskottet
Hamas har inte accepterat dessa krav och gör det inte idag heller. I Gaza störtade man 2007 sin palestinska rival Fatah, i en kupp som kostade över 100 människoliv, och resulterade i flera hundra skadade.
Det är påtagligt att det inte enbart är Hamas tillvägagångssätt visavi Israel som skiljer från exempelvis Fatahs. Skillnaden – och den palestinska interna konflikten – som finns mellan Hamas och Fatah är betydande.
Detta tydliggjordes glasklart när Hussein al-Sheikh, den palestinska myndighetens minister över civila frågor och tillika sekreterare i PLO:s exekutiva kommitté, före den nu omdiskuterade Palestinakonferens, gick ut före konferensen och varnade för att delta i den. Hussein al-Sheikh anses, tillsammans med Mahmoud Aloul, stå Palestinas president Mahmoud Abbas närmast.
Uttalandet mot konferensen som ägde rum i Malmö hade således stöd av Mahmoud Abbas.
Läs även: Hjort: Varför tvekar Magdalena Andersson om Hamas?
Martin Blecher
Generalsekreterare Vänskapsförbundet Sverige-Israel