Facebook noscript imageRevolutionsgardet – Irans grundbult och främsta vapen
Fokus
Revolutionsgardet – Irans grundbult och främsta vapen
Revolutionsgardet i Teheran i Iran. Foto: Vahid Salemi/AP/TT
Revolutionsgardet i Teheran i Iran. Foto: Vahid Salemi/AP/TT

Den islamiska revolutionen i Iran ägde rum mellan åren 1978 och 1979. Trots omfattande demonstrationer som bröt ut i fjol och som fortfarande pågår, sitter den iranska regimen stadigt kvar vid makten. Hur kommer det sig?

1978 var startskottet för den islamiska revolutionen i Iran och början till slutet för 2 500 år av monarki i Iran. Ayatollah Ruhollah Khomeini kom till makten och störtade den sista shahen av Iran, Mohammad Reza Pahlavi.

1979 bildade Khomeini det islamistiska revolutionsgardet, även känt som IRGC. Anledningen till detta var att den dåvarande iranska militären inte var att lita på enligt Khomeini, som kände behovet av en egen och lojal militärstyrka.

Det fanns även olika revolutionära kommittéer som han ville samla under ett och samma tak, vilket då blev revolutionsgardet.

Revolutionsgardets ledare är för närvarande den högste ledaren i Iran, Ali Khamenei. Han har i sin tur tillsatt gardets befälhavare Hossein Salami. Revolutionsgardet består i sin tur av åtta grenar: armé, flotta, flygvapen, basij, underrättelsetjänst, kontraspionage, säkerhet och Qods-styrkan. IRGC ska ha mellan 150 000 och 190 000 aktiva medlemmar.

IRGC:s mål är att skydda den islamistiska revolutionen och dess landvinningar. Eftersom den islamistiska revolutionen och dess ”landvinningar” har spridit sig bortom Irans gränser, ansvarar därför revolutionsgardet även för operationer utomlands.

Mål och aktiviteter

Revolutionsgardets mål är att störta alla “motståndare till islam”, dit räknas bland andra USA, Israel, delvis Saudiarabien och oppositionella exiliranier. IRGC bidrar även till proxy-grupperingar som Hizbollah i Libanon. USA terrorstämplade IRGC 2019, men få länder har följt efter och gjort samma sak, trots att revolutionsgardet legat bakom flera brutala terrordåd utomlands, som i Berlin1992 och Buenos Aires 1994, samt terroriserar Irans egna medborgare dagligen.

IRGC är en paramilitär organisation, men äger även ett antal banker och kontrollerar en stor del av Irans ekonomi. De kontrollerar till exempel den iranska centralbanken. Detta är ett sätt för dem att finansiera sina aktiviteter.

Ardavan Khoshnood är docent i akutsjukvård vid Lunds universitet, han är även kriminolog samt statsvetare med examen i underrättelseanalys, och säger under ett seminarium om Iran att IRGC har en annan stor och dold inkomstkälla:

– IRGC håller även på med narkotikasmuggling, dels opium genom Afghanistan, men de har även goda samarbeten med olika mexikanska karteller i USA, säger Khoshnood.

Utöver att man har flera innehav genom vilka man styr centrala ekonomiska institutioner i landet, så förklarar Khoshnood att man även kontrollerar iransk media.

– IRGC äger också omfattande delar av iransk media, de styr propagandasystemet i landet. De äger också Khatem al-Anbiya, som är ett industri- och utvecklingsprojekt med över 25 000 anställda. De jobbar med telekommunikation, gas, olja, med mera, förklarar Khoshnood.

IRGC styr och har kontroll över stora delar av landet. De eliminerar alla hot mot den islamiska republiken, vare sig de är inrikes eller utrikes hot. Genom revolutionsgardet har regimen i Iran lyckats hålla sig kvar vid makten. Det är en avgörande del i varför islamiseringen av Iran har kunnat få fäste och varför mullorna har kunnat hålla sig kvar vid makten och styra landet i över 44 år.

Läs även: Saudiarabien och Iran återupprättar diplomatiska relationer

Gabriella Mait

Reporter