Facebook noscript imageRiksbanken: "Bankerna har hanterat kontanter styvmoderligt"
Ekonomi
Riksbanken: "Bankerna har hanterat kontanter styvmoderligt"
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

– Sverige rör sig mot ett alltmer kontantlöst samhälle, säger biträdande avdelningschef på Stabsavdelningen på Riksbanken, Eva Julin, i en intervju med Bulletin.

Enligt lag är kontanter det enda legala betalningsmedlet men Eva Julin påpekar att många affärer och andra instanser inte accepterar att ta emot kontanter idag.

– Vi har också en praxis som innebär att det är väldigt lätt att avsäga kontantanvändandet och sätta upp en lapp på dörren till din butik, vi är kontantfria. Det är legalt helt möjligt, säger Eva Julin till Bulletin.

Hon nämner att banker och företag idag erbjuder smidiga betalningslösningar som exempelvis bankkort och Swish, vilket har minskat efterfrågan på kontanter. Samtidigt menar hon att vi kommer närmare den punkt där kontanter inte fungerar effektivt.

– Där är vi nästan i dag. Både affärer och bankkontor blir alltmer kontantlösa och i praktiken är det ofta svårt att använda kontanter vid köp.

E-kronan ska underlätta för mindre betalningar

– Riksbanken har märkt att vissa grupper av människor påverkas mer än andra av en minskad användning av kontanter i samhället. Äldre personer, personer med funktionsvariationer och små barn kan oftare ha svårt att utföra betalningar då kontanterna ofta används av dessa grupper, säger Eva Julin.

Riksbanken har under en längre tid gentemot riksdag och regering drivit frågan om att säkra möjligheterna att använda kontanter.

– Vi har framfört i remissvar med mera att kontanternas roll bör stärkas så att man verkligen kan använda kontanter, vi har också menat att aktörer på betalningsmarknaden så som exempelvis bankerna har ett stort ansvar här.

Eva Julin fortsätter och påpekar att kontanthantering anses kostsam av många aktörer och då alltfler väljer digitala alternativ blir användandet av kontanter alltmer komplicerat. En E-krona, en digital version av kronan kan då öka möjligheten för allmänheten att använda riskfria statliga betalningsmedel tillgängliga för alla.

– Det är för att det är dyrt och kostsamt med kontant hantering, det säger både banker och handel. För att värna och se till att alla i samhället har möjligheter till betalningar i en digital värld så har vi börjat titta på E-kronan, uppger Julin.

E-kronan kommer aldrig att ersätta kontanter, understryker Julin, däremot kommer det att fungera som ett komplement för att utföra små kontanta betalningar.

Läs även: Riksbanken om e-kronan: ”En krona är en krona”

Nyhetsredaktionen