Facebook noscript imageRikspolischef Thornberg: Synnerligen allvarligt läge i vårt land
Nyheter
Rikspolischef Thornberg: Synnerligen allvarligt läge i vårt land
Rikspolischefen Anders Thornberg gästade SVT:s Agenda på söndagskvällen. Foto: SVT
Rikspolischefen Anders Thornberg gästade SVT:s Agenda på söndagskvällen. Foto: SVT

Runt 400 personer har frihetsberövats efter den senaste tidens internationella operationer mot den organiserade brottsligheten. Men rikspolischef Anders Thornberg varnade i SVT:s Agenda för att det snabbt kan fyllas på med nya kriminella. – Vi måste använda vår hela kraft för att bryta rekryteringen, sade Thornberg.

Rikspolischefen Anders Thornberg var inbjuden till SVT:s Agenda efter den internationella insatsen Trojan Shield där 155 svenska medborgare frihetsberövades. Via en krypterad app – som i själva verket var skapad och övervakad av FBI – har kriminella i flera länder skickat meddelanden och kommunicerat.

– Jag har varit polis i 40 år och aldrig varit med om något liknande, sade Anders Thornberg till Agendas programledare Anders Holmberg.

Läs även: Efter Trojan Shield – Uppsalahäktet är fullt: ”Får inte plats fler”

De som åkt fast nu är ledarna, de som beställt och planerat rån och mord eller förhandlat narkotikaaffärer.

– Det är de som de unga ser upp till. Det är de som ligger bakom och som inte tar i vapnen. De trodde att de var säkra men de är inte säkra, sade Anders Thornberg som varnade för att ta ut någon seger i förskott eller tro att framgångarna med Trojan Shield och tidigare Encrochat innebär ett permanent stopp på gängkriminaliteten.

– Så länge det är en större rekrytering än antalet som vi inkapaciterar så kommer det här att fortsätta, sade Thornberg.

Tomrummet efter de frihetsberövade ledarna kan snabbt fyllas på, varnade han.

– Det kommer att fortsätta så länge vi inte gör något, sade Thornberg, som menar att Trojan Shield och Encrochat har gett samhället en tidslucka, ett fönster, att stoppa rekryteringen till de kriminella gängen.

Programledaren Anders Holmberg frågade om vi kommer att se färre skjutningar. Anders Thornberg är inte alls säker på det.

– [Vi har] unga män som skjuter helt okontrollerat. Det ser vi i särskilt utsatta områden. Det här har fortsatt också.

– Det är ett synnerligen allvarligt läge vi har i vårt land. Vi måste använda vår hela kraft för att bryta rekryteringen, sade Anders Thornberg.

Operationer som Trojan Shield – där en större grupp individer avlyssnas utan att det finns en specifik brottsmisstanke – är idag inte möjliga i Sverige. Anders Thornberg fick frågan tre gånger om polisen skulle vilja ha den möjligheten. Till slut tycktes han svara jakande på den frågan.

– Ja, det vi i polisen skulle vilja ha också är ju proaktiva tvångsmedel, sade Thornberg och beskrev hur polisen i ett sånt läge skulle gå till en åklagare och domstol och få tillåtelse till avlyssning av enskilda individer.

Anders Thornberg tror inte att gängen kan knäckas av polisen ensam. Han förespråkar att samtliga relevanta institutioner i samhället kraftsamlar och får mer resurser. Redan i förskola och skola behöver “normbrytande beteenden” hanteras, förklarade Thornberg i Agenda.

– Handlingar måste mötas av konsekvens.

– Man måste få bort individer som inte kan anpassa sig.

Läs även: Peter Springare om polisens problem: Många ”ja-sägare”

Pelle Zackrisson