
Statens insatser för att slå fast identiteten hos invandrare i Sverige är bristfälliga. Det menar Riksrevisionen i en ny rapport. Enligt Riksrevisionen medför detta en ökad risk för brottslighet kopplad till identitet samt välfärdsbedrägerier.
I en granskning har Riksrevisionen kikat på vad myndigheter i Sverige gör för att säkerställa identiteten på nyanlända i Sverige. Fokus har bland annat legat på gränskontroll, folkbokföring och ansökan om uppehållstillstånd samt medborgarskap.
Bedömningen från Riksrevisionen är att insatserna från myndighetshåll brister i effektivitet vad gäller fastställandet av identiteten hos den som kommer till landet – det vill säga att den är unik och riktig.
Bland annat menar de att myndigheterna som har granskats är i avsaknad av viktig kompetens och lider av bristande tillgång på teknisk utrustning samt digitalt systemstöd. Dessutom finns det – enligt Riksrevisionen – juridiska hinder för lagring och sökning av biometrisk information för att fastslå att personen i fråga inte står inskriven under flera identiteter.
– Ett grundläggande krav är att ingen person ska kunna förekomma under flera olika identiteter i myndigheternas register. Detta uppfylls inte idag, säger granskningens projektledare Anders Berg i ett pressmeddelande.
Hot mot Sveriges säkerhet
Bristfälligheten i myndiheternas arbete kan enligt Riksrevisionen leda till flera konsekvenser. Däribland att människor får uppehållstillstånd i Sverige utan att de egentligen har rätt till det.
Utöver det tillkommer också en risk för brottslighet kopplad till identitet, hot mot rikets säkerhet samt att välfärdsutbetalningar görs på felaktig grund.
”Bristerna hos Migrationsverket, Skatteverket och Statens servicecenter är särskilt allvarliga, eftersom deras arbete är avgörande för egna och andra myndigheters framtida beslut och åtgärder”, skriver Riksrevisionen.
Vidare efterlyser Riksrevisionen ett mer effektivt samarbete mellan olika myndigheter. Exempelvis menar de att Polisen och Skatteverket måste ha ett bättre samarbete rörande felaktiga och falska identiteter samt att polisen och Migrationsverket ska ha bättre tillgång till Skatteverkets identitetshandlingar för olika personer.
– Arbetet behöver bli mer effektivt, såväl när det gäller att fastställa identiteter som att upptäcka och åtgärda felaktigt registrerade identiteter, säger riksrevisionsdirektör Claudia Gardberg Morner.
Läs även: Riksrevisionen: Alltför få uppehållstillstånd har återkallats