Ta ett svalkande dopp i havet – men håll koll på algerna. Med värmen och avsaknaden av vind är risken stor att algblomningen i Östersjön exploderar under de närmaste dagarna, enligt SMHI.
Under tisdagen visade satellitbilder på ytansamlingar av alger i Bottenhavet och södra Östersjön, en ganska normal situation för årstiden. Men de höga temperaturerna i kombination med avsaknaden av vind gör risken stor för att läget snabbt förändras.
– Förutsättningarna för algblomning är optimala just nu – det blåser inte jättemycket, och ett högtryck har parkerat sig över Östersjön där vi sett lite algblomning mellan molntäcket. Troligtvis kommer vi att se en rejäl utbredning i dagarna som kommer, säger Markus Lindh, marinbiolog på SMHI.
Ökat senaste åren
Högsommaren är den tid då cyanobakterierna, som tidigare kallades blågröna alger, ofta kommer i gång ordentligt. Om det blir den giftiga sorten, som kan utgöra en hälsofara för främst små barn och djur, visar sig vid de provtagningar som SMHI gör.
– Vi har en utsjöexpedition som är på väg ut som kommer att täcka för att se vilka växtplankton som växer upp just nu. Blir det en rejäl algblomning får vi mer information då, säger Markus Lindh.
Algblomningen har brett ut sig mer och mer under de senaste åren, och fjolåret tangerade rekord. Väderförhållandena är ungefär desamma nu – soligt, varmt och vindstilla.
”Är listiga”
Cyanobakterierna är listiga – de är inte beroende av närsalter så som algerna som blommar på våren, utan kan fixera kväve från atmosfären. Även om andra bakterier och växtplankton äter upp näringen kan de ta upp näring från atmosfären. De kör på med sin fotosyntes.
– Vi ser ju även en försämrad syresituation och utbredningen av döda bottnar har ökat, och det hör ihop med algblomningarna. Ju mer det blommar, desto mer av de döda cellerna sjunker till botten och bidrar till en process som förbrukar syre, säger Markus Lindh.
Långt ifrån all algblomning är giftig, men de cyanobakterier som är det kan orsaka hud- och magproblem.
Läs även: Antibiotikaresistenta bakterier i rå hundmat
Läs även: Resistenta bakterier frodas i sjukhusavlopp
fakta
Algblomning
Det är främst två arter av cyanobakterier som trivs och blommar i Östersjöns brackvatten. Dessa är Aphanizomenon flos-aquae och den giftiga Nodularia spumigena (katthårsalg).
Cyanobakterierna liknar alger men har en konkurrensfördel genom att de kan fixera kväve ur luften.
Man bör vara försiktig med att bada i vatten där det är synliga ansamlingar av cyanobakterier.