Den rörliga bolåneräntan är nu på den lägsta nivån som uppmätts av SCB. Risken för en kommande räntechock är liten – däremot kommer reporäntan att höjas tidigare än Riksbanken aviserat, tror Robert Boije, chefsekonom vid SBAB.
Den genomsnittliga räntan på nya bolån i november var 1,35 procent. För avtal med rörlig ränta låg genomsnittet samma månad på 1,38 procent. Det är den lägsta nivån som statistikmyndigheten SCB uppmätt under de 17 år som statistiken samlats in.
Förr eller senare kommer det en räntehöjning, men när finns det olika uppfattningar om. Riksbanken har signalerat att en höjning av reporäntan, som är det viktigaste incitamentet för att även boräntorna stiger, kommer att ske först i slutet av 2024.
Men Riksbanken har inte lyckats övertyga marknaden om tidpunkten.
– Nej, absolut inte. Vi var ganska tidigt ute och sade att vi inte trodde på det. I vår prognos på SBAB kommer en höjning i februari 2023. Och finansmarknaden tror att det kommer redan under nästa år, säger Robert Boije.
Hushållen klarar en höjning
Det som påverkar räntan är framför allt två saker, enligt Boije.
– Det ena är inflationen som kan fortsätta att öka. Det andra är de långa räntorna som varit på väg upp under hela 2021, det borde sätta tryck även på den korta räntan.
Men Robert Boije ser inte någon risk för att bolåneräntorna sticker i väg och därför bör de som har lån också kunna klara av att betala.
– Om räntan går upp en procent på två år kommer också lönerna att stiga så jag ser ingen större fara med det. Dessutom sparar hushållen extremt mycket i Sverige.
De svenska hushållen hade i november enligt SCB bolån på 3 867 miljarder kronor och lånen har växt med 246 miljarder på bara ett år. Enligt Boije finns egentligen bara en stor risk med den höga belåningen.
– Det är om hushållen börjar låna på sina bostäder för konsumtion, då är det dags att dra i spaken.
Nuvarande reglering räcker
Han ser heller ingen anledning att reglera lånebestämmelserna hårdare.
– Vi har ju redan restriktioner på plats i form av amorteringskrav och framför allt bolånetaket. Jag har svårt att se vad man ska kunna göra mer.
Den eviga frågan när man talar om bolån är – bundet eller rörligt?
TT: Är det dags att binda?
– Har man små marginaler, vilket kanske många yngre har, kan man binda. Viktigt är att inte spänna bågen för högt om man inte har marginaler. Det där drömhuset kanske man ska vänta något år med att köpa.
Läs även: Så lite betydde svenska coronastrategin för ekonomin