Sanktionerna mot Ryssland fortsätter. Senaste sanktionerna har varit riktade mot rysk olja och EU har infört ett nästintill totalförbud mot importering av det. EU följer samma spår som USA och Storbritannien. Det råder dock inte nöd om Ryssland, Asien kompenserar och utökar sina inköp av rysk olja.
Väst har infört hårda sanktioner mot Ryssland för att få Kreml att stoppa sin krigföring i Ukraina. Framförallt mot rysk olja och det har resulterat i att få länder i Europa importerar från Ryssland idag.
För att fortsätta kunna upprätthålla en hög export av olja har Ryssland börjat sälja sina fat till kraftigt rabatterade priser. Detta har lockat flera importörer och resulterat i att Ryssland kan fortsätta upprätthålla sina höga produktionsnivåer när det kommer till olja.
De kraftigt reducerade priserna har till och med resulterat i större efterfrågan. Ryssland har därför haft en ökning av oljeintäkterna. I maj månad tjänade man 1,7 miljarder dollar mer än i april.
De största aktörerna som importerar rysk olja är i nuläget asiatiska länder.
Kina och Indien
Asien, framförallt Kina och Indien har axlat rollen som importörer av rysk olja. De kompenserar för det kraftigt sjunkande europeiska efterfrågan av rysk olja.
Kinas import av rysk olja har stigit med 28 procent bara mellan april och maj månad. Denna ökning innebär att Ryssland nu går om Saudiarabien som Kinas största leverantör av olja.
I Indien har importering av rysk olja ökat ytterligare. De har gått från nästan ingen import alls till att importera mer än 760 000 fat per dag, vilket motsvarar 152 miljoner liter varje dag.
Det är tydligt att Västs sanktioner mot rysk olja är mer eller mindre ineffektiva. Ryssland har bara bytt importörer, försäljningen rullar på precis som vanligt. Det råder ingen nöd om Putin och kompani.
Läs även: M är inte MP – vad Reinfeldt-vurmarna än önskar