Facebook noscript imageRyssland satsar på drönarattacker – sparar missiler för kärnvapen?
Ukrainakriget
Ryssland satsar på drönarattacker – sparar missiler för kärnvapen?
Matrice-drönare i Kiev i Ukraina. Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT
Matrice-drönare i Kiev i Ukraina. Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

Ryssland börjar få slut på artilleri och använder sig av iranska ”kamikaze-drönare”. Är det enbart på grund av brist på egna tillgångar eller också för att man försöker spara sina tunga vapen för ett eventuellt kärnvapenkrig?

I onsdags attackerades den ukrainska staden Bila Tserkva, 90 kilometer utanför huvudstaden Kiev, av en iransk kamikaze-drönare, Shahed-136. Det var totalt sex drönarattacker som träffade infrastrukturen i staden, och en person ska ha blivit skadad.

Under de senaste veckorna har Ryssland använt sig av allt fler drönarattacker i sina anfall. Det handlar i stor utsträckning om iranska kamikaze-drönare, som är designade för att flyga in direkt mot målet och explodera. Iran uppges ha sålt hundratals drönare av detta slag till Ryssland.

Drönarattackerna utgör en ny utmaning för det ukrainska försvaret som tvingas tampas med extremt farliga vapen med exakt precision. Samtidigt är attackerna problematiska då de möjligen pekar på en betydligt större fara.

Kärnvapen?

Att Ryssland använder sig av iranska drönare och anfaller med hjälp av dessa, innebär att man sparar på tyngre artilleri, framförallt på viktiga robotsystem som Iskander, Kinzhal och Kalibr.

Det kan läsas som en alarmerande signal till omvärlden. Det handlar kanske inte bara om brist på artilleri som gör att Ryssland nu använder sig av iranska drönare, utan att de faktiskt vill spara på sina egna tunga missiler som har kärnvapenkapacitet.

Det kan därför vara av värde för Ryssland att inte använda slut på eller riskera att skada sina tunga robotsystem, då de kan behöva användas för att verkställa kärnvapenhotet.

Är därför Rysslands användande av iranska drönare ett tecken på att man förbereder sig för eventuella kärnvapenattacker?

Läs även: Brinkemo: Kunskapen om klaner är ett paradigmskifte

Gabriella Mait

Statsvetare med inriktning på krishantering och säkerhet. Insatt i Mellanösternpolitik och svensk samt spansk utrikespolitik. Tips mottages via gabriella@bulletin.nu.